Review Escape Room 076 Breda: Het vergeten kantoor

oktober 15, 2015 | Reviews | Mike van Hoenselaar 1 Comment

Breda telt meerdere escape rooms en Escape Room 076 is daar een van. Escape Room 076 is gevestigd op een locatie die menig escape room hart doet kloppen: een oud gebouw vol mysteries. Het gebouw was ooit van PTT Post (nu PostNL) en van KPN. Het verhaal van de escape room van Escape Room 076 draait om die historie. Wij speelden met 5 personen de escaperoom en de review daarvan, die vind je hier.

Escape Room 076

In escape room ‘Het Vergeten Kantoor’ draait alles om de vroegere PTT en haar medewerkers. Werknemer van PTT, de heer F. Siegmund, is sinds 1989 vermist. Hij is nooit meer terug gevonden. Er gaan geruchten dat hij meer wist dan hij mocht weten. Zo zouden PTT-medewerkers banden hebben met de maffia en mensen afluisteren. Een verhaal met een historisch tintje dus. De escaperoom zit op de vierde verdieping, dus we moesten aardig wat traplopen voordat we er waren. Je kunt het spel spelen met minimaal 2 en maximaal 8 personen. Ons team bestond uit 5 personen dus onze groep was groot genoeg. We waren klaar om te gaan.

Diepgang 7,5/10

Nadat de deur achter ons op slot was gedaan, keken we eens goed rond. Het leek op het eerste gezicht op een doodnormaal kantoor uit eind jaren 80: oude kasten, een bureau met ingelijste foto en een kantoorventilator. Langzaam maar zeker kom je erachter dat er overal hints verstopt zijn. Wat deze kamer extra pittig maakt, is dat niet alle meubels en papieren een hint verbergen. Je moet echt op zoek naar aanwijzingen. Dat maakt deze room ook zo goed. Op het eerste ogenblik is niet meteen duidelijk wat puzzels zijn.

Ik vond dat de kantoorsfeer perfect was nagebootst; het leek alsof F. Siegmund de dag ervoor nog naar kantoor was geweest. Hierdoor kwam je al snel in de sfeer van de kamer en dat is erg goed. Ondanks dat vond ik de escape room soms nog wat gewoontjes qua sfeer: er draaide geen spannende muziek en er waren geen licht- of geluidseffecten. Dit was misschien ook minder passend geweest bij de escape room, maar toch miste we hier nog iets van.

Kwaliteit 6,5/10

De kwaliteit van deze escape room was voldoende. Het kantoor was niet erg bijzonder, het waren vooral de puzzels die het spannend maakten. Wij waren erg verrast toen na afloop van het spel bleek we nog niet alles gevonden hadden. Vervelend was dat je bij een van de cijfersloten alleen van 9 naar 8, 7 enzovoorts kon draaien en niet vooruit. Dit zorgde voor vertraging bij het uitproberen van de mogelijke codes. Een ander slot zou wellicht handiger zijn. Voor de rest was alles nog in perfecte staat. De escaperoom was dan ook nog pas echt net open.

Puzzels 8/10

Wij verbaasden ons tijdens het spel telkens over hoe slim bedacht de puzzels waren. Het waren geen puzzels met veel techniek en poespas, maar je moest ‘er maar net op komen’ om ze te bedenken. Er is iets speciaals met de puzzels waar we niets over kunnen zeggen. Er is een hele leuke manier bedacht met een puzzel om het mysterie op te lossen.

Er is een echte hersenkraker van een puzzel aanwezig: we zijn er minstens een halfuur mee bezig geweest. Het leidde tot veel discussies onderling en er zaten veel ‘instinkers’ in. Uiteindelijk zagen we 1 aanwijzing over het hoofd. Hierdoor lukte het niet om op tijd de kamer te verlaten. Erg jammer, vooral toen we erachter kwamen dat we echt heel dichtbij de oplossing waren. Hadden we nog maar een paar minuutjes extra gehad. Als we na 15 minuten 1 hint hadden gehad dan waren we zeker kunnen ontsnappen. Een belangrijke tip is dat je echt op details moet letten.
Logische denkers kunnen hun hart ophalen in deze escape room: denkwerk komt zeer van pas.

escape-room-076-breda-gang

Service 7/10

We kregen voor aanvang van het spel een praktische uitleg van de escape room houder. Dat we absoluut geen hints en niet veel info over het verhaal zelf zouden krijgen, werd al snel duidelijk gemaakt. Dit is goed voor de spanning maar een hint was af en toe wel handig geweest. Ieder mens ziet immers wel eens iets over het hoofd. De escape room houder was erg aardig en gastvrij. Na afloop kregen we een uitgebreide uitleg over hoe we wél hadden kunnen ontsnappen en tips voor de volgende keer. Erg veel aanstekelijke enthousiasme.

Er is een toilet aanwezig en vanwege de centrale ligging van Escape Room 076 zijn er veel horecagelegenheden om na afloop een hapje bij te eten. Op de locatie zelf is niet zo heel veel te beleven.

Eindoordeel: 7,3/10

De puzzels in ‘Het Vergeten Kantoor’ zijn erg goed bedacht en anders dan anders, maar het gevaar ontstaat dat je net als wij ‘teveel na gaat denken’. Onnodig zelfs. Door de logica bij een van de puzzels net wat logischer te maken zorg je er voor dat er meer groepen de totale beleving meemaken. Die juist heel erg aan te raden is mocht je tot die stap komen. We hebben tijdens ons bezoek verschillende tips gegeven hiervoor.

Deze escape room is erg geschikt voor mensen die graag hun hersens laten kraken. Bedenk wel: je krijgt écht geen hints, dus een goede samenwerking tussen de teamleden is hard nodig. Wat ons betreft perfect voor teambuildingsuitjes en met een knipoog naar het thema: vooral voor de werknemers die dagelijks op kantoor zitten.

Wij geven Escape Room 076 het eindoordeel van 7,3.

Keuringsdienst van Kamers heeft meer reviews geschreven over verschillende escaperooms. Bekijk alle Keuringsdienst van Kamers reviews

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

One Comment

 1. Avatar

  Beste Mike,

  Ik zie dat je al weer een tijdje geleden “Het vergeten kantoor”gedaan hebt.
  Leuk om je review te lezen! In de tussentijd zijn er al weer wat kleine details in het kantoor veranderd (oa de sloten ;)). Daarbij geven we tegenwoordig wel hints als we zien dat de groep er écht niet uit komt.

  1 maart opent onze nieuwe kamer; de Postkamer. Misschien een reden om binnenkort nog eens langs te komen?

  Groetjes, Marjolein (medewerkster Escape Room 076)

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest