Review Let’s Escape Enschede: Ground Control to Major Tom

september 27, 2015 | Reviews | Mike van Hoenselaar

De tweede kamer van Let’s Escape op de Oude Markt in Enschede. In een korte familievakantie hebben we niet stilgezeten, maar zijn we er op uit gegaan om deze escape room te spelen. Tom Kuijpers heeft sinds medio juli deze escape room geopend. Een last minute escape room is niet altijd even handig, omdat het spelen van een escape room met meerdere mensen vaak het leukst is. Toch zijn er genoeg escape rooms die je met 2 personen kunt spelen, waaronder deze. We hadden ook nog een extra uitdaging, we hadden ons zoontje van anderhalf mee, waarvan dit al de derde escape room was :). De escaperoom Ground Control to Major Tom gaat over de Space Shuttle Challenger die in 1986 73 seconden na de lancering desintegreerde. 34 jaar later komt de waarheid aan het licht. Alles is in scène gezet. De 7 bemanningsleden zijn doorgevlogen naar Mars om hier alles te weten te komen over de Rode Planeet, maar zijn nooit teruggekomen. Jij wordt in 2020 naar Mars gestuurd om het databestand te bemachtigen waar alle informatie op staat. Die uitdaging gingen we graag aan.

Beleving (8/10)

Er is veel werk gegaan in het creëren van de juiste setting. Een Marslandschap met hier de verdwenen Challenger. De eerste paar minuten ben je vrij rechttoe rechtaan bezig. Wat prima werkt om er even goed in te komen. Kleine fijne details maken dit een erg mooie kamer. Wij kunnen dit soort details erg waarderen.

Het is wel een hele technische kamer. Het is een echte puzzelkamer. Maar de puzzels zijn wel zo verwerkt dat ze een passen binnen de beleving die Tom neer wil zetten. Wij hadden wat moeite bij het vinden van het antwoord op een puzzel doordat we te moeilijk dachten. Dus ook al is het een technische kamer, soms is het antwoord veel logischer dan je denkt.

We zouden deze kamer niet met 6 personen spelen, dat is namelijk erg krap. 4 lijkt ons echt de max. Je loopt elkaar anders de hele tijd in de weg. 2 is net wat te krap omdat je bij sommige dingen net wat extra handen nodig hebt.

escape-room-lets-escape-enschede-ground-control-major-tom-2

Kwaliteit (7,5/10)

Als je de kamer binnenkomt had ik wel even zoiets van “Ow, is het dit?”. Als je eenmaal aan de gang bent merk je dat door de eenvoud je juist heel erg met elkaar bezig bent om alles op een rij te krijgen en besteed je juist aandacht aan de vele puzzels die er aanwezig zijn. Daarnaast, je bent op Mars, wat zou er nog meer moeten zijn dan? 🙂

Er is heel erg veel aandacht besteed aan techniek, zowel zichtbaar als onzichtbaar. Dit heeft ons positief verrast. Het is vooral goed opletten bij deze kamer. Dan zul je veel dingen logischerwijs vinden en toe kunnen passen.

Puzzels (8/10)

Veel denkwerk puzzels. Wiskunde is ook fijn als je dat een beetje beheerst. Daar moet je wel van houden dus. Al met al veel plain in sight puzzels, dus puzzels die je meteen ziet zitten als je er naar kijkt. Wij zijn er zelf niet zo’n grote voorstander van, maar doordat het aantal puzzels hoog is, is dit niet zo heel erg, omdat als ze verborgen zouden zitten het nog veel langer zou duren.

Er is verder een puzzel met de zon, de Aarde en Mars. Dit vonden we een erg moeilijke puzzel. Vooral onder tijdsdruk moeilijk om op te lossen. Hier hadden we dan ook een hint voor nodig.

Een van de benodigde codes is op een gegeven moment te zien als je een bepaalde actie doet in de kamer. Deze is heel onlogisch, omdat je je op Mars bevindt. Het was voor ons logischer geweest als de stoppendoos ergens anders voor zou zijn geweest. Dus dat je hiermee het gedeelte waar nu de code voor moet gebruiken met de stoppenkast op had gelost. Dit past namelijk ook prima samen. Effect was dan ook velen malen groter. En je lost hiermee dan ook de onvolkomenheid met deze vreemde code op.

Op een gegeven moment kom je een behendigheidspuzzel tegen waar je erg snel moet zijn wil je deze succesvol voltooien. Je hoeft er niet slim voor te zijn, gewoon snel. Leuk gevonden vinden wij. Ground Control to Major Tom heeft een erg leuke mix in het veelvuldig aantal puzzels in de kamer. Een echte puzzelkamer waarbij je flink door moet werken wil je ze allemaal op tijd op kunnen lossen.

Service (8,5/10)

Tom is een echt gastheer. Hij zorgt er voor dat zijn gasten helemaal niets te kort komen. Een portie bitterballen wordt je door Let’s escape aangeboden als je nog even wilt napraten over jullie escape room ervaring beneden op het terras of in het café. Doordat de escape rooms op een van de gezelligste pleinen van Enschede liggen is een hapje voor of een drankje na helemaal geen probleem en ook een logische keus. Een uitstekende AAA-locatie voor een escape room.

Eenmaal boven wordt er een duidelijke introductie gegeven over zowel escape rooms in het algemeen als wat je te wachten staat. Het verhaal van de escape room zelf werd ook helder uitgelegd en Tom was duidelijk in wat je wel en niet hoefde te verwachten. Binnen probeert Tom precies de juiste momenten uit te kiezen om een hint te geven. We kunnen er ook zelf om vragen mochten we dat willen. Dat was bij ons niet nodig. Af en toe kwam er iets te snel een hint vonden we. Maar achteraf ook maar goed ook. We waren immers maar met zijn tweeën en je hebt echt alle tijd nodig om alle puzzels in deze kamer op te lossen.


Eindresultaat (8/10)

Ook al zijn we er net niet uitgekomen, het was een heel erg gave ervaring om je heel even op Mars te begeven. Een mooie aanwinst voor Enschede, maar ook zeker in het scala van escape rooms in Nederland. Tom gaf al aan dat ze continu blijven veranderen om de beleving nog beter te maken. Daaraan zie je ook goed dat hij gastheerschap in de vingers heeft. Escape rooms zijn een premium experience waar mensen zeker waar willen voor hun centen. Met een 8 als eindresultaat is het zeker een aanrader om te gaan spelen.

Meer informatie over Let’s Escape Enschede.

Keuringsdienst van Kamers heeft meer reviews geschreven over verschillende escaperooms. Bekijk alle Keuringsdienst van Kamers reviews

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest