Review Real Life Game Tracing Thomas (Try-outs)

mei 14, 2018 | Nieuws | Mike van Hoenselaar

Als een van de eerste van Nederland is Escape Rooms Nederland uitgenodigd om de nieuwe real life game Tracing Thomas te komen spelen. We vertellen graag over deze ervaring. Hoe erg lijkt deze beleving op een escaperoom? Is het überhaupt te vergelijken met een escaperoom?  Dat de wereld van escaperooms aan het veranderen is, is geen twijfel over mogelijk. Wij waren onderdeel van de try-outs.

Forteiland IJmuiden, here we come!

Vlak voor de kust bij IJmuiden ligt in de monding van het Noordzeekanaal het Forteiland. Dit fort uit het einde van de 19e eeuw maakte deel uit van de zgn. Stelling van Amsterdam. In de tweede wereldoorlog komt het in Duitse handen en worden 37 bunkers op het eiland gebouwd. Het fort bestaat uit meer dan 40 kamers en zalen, verdeeld over drie verdiepingen en met meer dan 500 meter aan gangenstelsel.

Real Life Game als nieuwe bestemming

Dit Forteiland biedt allerlei mogelijkheden en sinds kort is het ook de locatie van een nieuwe real life game,Tracing Thomas. Het idee achter een real life game is dat het een theatervoorstelling en een spel met elkaar verenigd. In het buitenland is dit al een groot succes en na drie jaar aan dit idee gewerkt te hebben, is nu de tijd aangebroken voor de try-outs. Tjitske en Miranda kregen namens Escape Rooms Nederland de mogelijkheid om deze experience te beleven.

Met de boot naar Forteiland

In de haven van IJmuiden ligt de Koningin Emma al klaar om ons naar het eiland te brengen. We worden verwelkomt door een groep agenten die wij gaan ondersteunen met de zoektocht naar Thomas. We krijgen een A5-je met de belangrijkste spelregels waarna het spel van start gaat. Je kan het spel spelen in duo’s, trio’s of bijvoorbeeld met je gezin. Elk groepje spelers wordt hierna ingedeeld in een grotere groep van ongeveer 12-15 spelers. Deze grotere groep staat het gehele spel onder leiding van een inspecteur van de politie. In totaal waren er 5 groepen waardoor maximaal 75 spelers per keer mee kunnen doen.

Op de boot krijgen we een korte briefing over waarom Thomas op het eiland was en wie zich nog op het eiland bevinden. Hierna start het spel meteen aangezien de acteurs zich over de boot verdelen en de aanwezige spelers aanspreken met allerlei vragen. Wij moeten dus ook gelijk gaan acteren!

Waar is Thomas?

Onder leiding van Inspecteur Josephine worden we het fort ingeloodst en vinden we onze weg naar de briefing room. Onze mobiele telefoons moeten we afgeven en deze zullen we pas na het spel weer terug zien. We krijgen we nog meer informatie over Thomas en een clipboard. Dit bevat een plattegrond van het fort met de locaties waar we meer informatie over de verdwijning kunnen vinden en foto’s van de aanwezige getuigen. De locaties worden verdeeld over de verschillende duo’s
en dan mogen we van start.

We gaan uiteraard niets verklappen over het spelverloop, maar we voelen ons drie uur lang een echte rechercheur. We moeten getuigen ondervragen, aanwijzingen zoeken, verbanden leggen en zo proberen te achterhalen wat er nu met Thomas is gebeurd. De lay-out van het fort helpt hier uitstekend bij: we dwalen door de donkere gangen en verschillende kamers waar de tijd heeft stil gestaan.

Gedurende het spel komen we nog een aantal keer bij elkaar om aanwijzingen te bespreken. Zo blijven we op de hoogte van alle ontdekkingen, ook die van de anderen in je groep. Zou het ons lukken om Thomas terug te vinden? De uitkomst hiervan blijft nog geheim.

Na afloop van Tracing Thomas

Als het spel afgelopen is, is voldoende gelegenheid beschikbaar om met de acteurs na te praten. Zo ook met onze inspecteur die nog enkele open lijntjes in het verhaal voor ons verduidelijkt. Dit is gelijk wel een minder punt aan het verhaal. Het is erg uitgebreid waardoor de kans bestaat dat niet alles wordt gevonden door elke groep. Uiteraard moet er wel voldoende te onderzoeken te zijn voor iedereen die meedoet dus een gelaagde verhaallijn is dan ook noodzakelijk. Je bent daardoor voor een groot deel van het verhaal afhankelijk van de andere spelers. Dit kan een nadeel zijn als niet iedereen actief deelneemt aan het onderzoek of niet terugrapporteert.

Voor wie is deze real life game geschikt?

Er zitten geen schrikmomenten in het spel waardoor kinderen vanaf 12 jaar onder begeleiding van een volwassene welkom zijn bij het onderzoek. Wel denken wij dat (delen van) het verhaal iets te moeilijk kan zijn voor hun. De kinderen die in onze groep zaten waren erg betrokken bij de zoektocht naar Thomas, vast ook omdat hij net als hun op de middelbare school zit.

Escaperoom en real life game?

Ook moet bedacht worden dat het spelen van een real life game iets anders is dat het spelen van een escaperoom. Het idee hierachter is dat het een  theatervoorstelling is waarin je zelf deelneemt. Je moet dus actief op zoek gaan naar de beleving. De verschillende hoofdinspecteurs sturen de groepen wel op zo’n manier aan dat iedereen bezig blijft met een deel van het verhaal. Ook de getuigen praten gemakkelijk en helpen je kamers te vinden, waardoor je al snel veel informatie verzamelt.

Hoe hebben wij het beleefd?

De drie uur vlogen voorbij voor ons. We waren helemaal ondergedompeld in de zoektocht naar Thomas. We raden deze game dan ook zeker aan als je houdt van speuren naar aanwijzingen en spannende detectiveverhalen. Ben je een echte escape room-puzzelaar dan is dit wellicht minder geschikt voor jou.

Wanneer kan het gespeeld worden?

De komende tijd zijn de try-outs nog bezig, maar inmiddels staan voor juli nieuwe voorstellingen gepland. Meer informatie kan je vinden op de website van Tracing Thomas.

Pluspunten Tracing Thomas

  • Locatie: veel mogelijkheden met alle gangen en kamers
  • Acteurs: zaten erg goed in hun rol
  • Beleving: Je voelt je echt onderdeel van het verhaal
  • Moeilijk verhaal met veel ‘lijntjes’ voor iedereen was er iets om te onderzoeken
  • Het verhaal was erg gelaagd waardoor je steeds dieper in het verhaal duikt
  • Niet eng
  • Overzichtsbord in briefing room maakt dat je je een echte rechercheur voelt
  • De ervaring begint al op de boot
  • Napraten met de acteurs is erg leuk en nuttig ook om het verhaal te begrijpen
  • Parkeren is gratis

Minpunten / discussiepunten Tracing Thomas

  • Het complete verhaal kan te ingewikkeld zijn
  • Je krijgt maar een deel van het verhaal zelf mee waardoor je afhankelijk bent van de andere
    onbekende medespelers om het hele verhaal boven water te krijgen.
  • Maar een klein deel van het eiland wordt benut: er ligt veel meer nog op het eiland dan alleen het
    fort. Ook binnenin het fort hoort niet alles bij het spel, omdat het verhuurd wordt aan meerdere
    partijen.
  • Het lijkt een beetje of de verschillende groepen tegen elkaar aan het spelen zijn. Of het de
    bedoeling is dat je als eerste Thomas moet vinden.
  • Niet alle verhaallijnen worden door elke groep afgerond.

We zijn positief verrast door de beleving en zijn erg benieuwd hoe Tracing Thomas verder vorm gaat krijgen. We nodigen jullie zeker uit om het zelf te gaan ervaren en dan horen we graag wat jullie er van vonden.

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest