Review Escape Room ss Rotterdam

oktober 24, 2017 | Reviews | Mike van Hoenselaar

Na 60 minuten verdrinken zonder reddingsboei of het schip op koers en de buit binnen?

Wij zijn bij de officiële opening van de ss Rotterdam geweest en de escaperooms die daar geopend zijn. Het legendarische voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn, 228 meter lang, 28 meter breed, 61 meter hoog, rijk aan historie en vermaard om zijn cultuurhistorische waarde, het ss Rotterdam. Op deze unieke plek hebben we de escaperoom gespeeld die sinds kort open is. Ontdek het schip op een unieke manier en ontsnap uit de koelcel onderin het schip.

Vraag: Waar staat ss voor in de naam ss Rotterdam?
(Kijk onderaan dit bericht voor het antwoord)

Verhaal achter escaperoom bij ss Rotterdam

13 augustus 1358 is de datum dat Koningin Juliana met een zilveren bijl de draad doorhakt waaraan een champagnefles bungelt. Ze spreekt de historische woorden: “”Ik geef u de naam Rotterdam en wens u behouden vaart”.” De tienduizenden toeschouwers die langs beide zijden van de Nieuwe Maas staan om het half afgebouwde schip te bewonderen, klappen en juichen.

Het verhaal is gebaseerd op de mysterieuze geheimen van de kapitein eind jaren ’90 ten tijde dat de rederij Premier Cruises het schip overnam van de Holland-Amerika Lijn en het schip de naam ss Rembrandt kreeg. Inmiddels heet het weer ss Rotterdam, maar het mysterie is niet vergaan.

De binnenkomst op het schip is al een verademing. De majestueuze grootte van het schip laat ons heel klein voelen. Ontelbaar kamers, ontelbaar verdiepingen. Ons escape kompas is nu al de weg kwijt. De minuscule beweging van het schip op de beweging van de wind. Niet bewust merkbaar, maar je voelt je toch minder stabiel dan aan het vaste land. Op zoek naar het geheim van de voormalige kapitein. Let’s go!

Rondleiding door de ss Rotterdam

We hebben voordat we begonnen met spelen een unieke rondleiding gekregen door het schip, echt een aanrader. Deze moet je als speler apart afnemen, maar vinden we echt wat toevoegen aan het verhaal en de beleving van het spel. Je komt op unieke plekken in het schip die niet voor bezoekers toegankelijk zijn. je mag aan het roer staan van de ss Rotterdam waarbij je ondergedompeld wordt in de complexiteit en de omvang van het schip. Terwijl we voet zetten in de stuurhut van de kapitein zijn we al op zoek naar aanwijzigingen voor de escape van zometeen.

De koude koelcel als plek van alle onheil

Na de indrukwekkende rondleiding worden we via allerlei gangen en trappen begeleid naar het onderste gedeelte van het schip. Via een geheime doorgang vanuit het zwembad komen we beneden zeeniveau aan en is de koelcel onze volgende halte. Gelukkig is het in deze periode niet extreem koud, maar in de winter zal de temperatuur beter merkbaar zijn. Het team heeft aangegeven dat het nooit extreem koud zal worden in de speelruimte.

Pikkedonker je weg vinden

Als we de koelcel binnentreden moeten onze ogen wennen. De escaperoom is een donkere ruimte met hier en daar een lichtbron. Het spel is begonnen, de klok is gestart. Waar moeten we beginnen? Beetje bij beetje worden dingen duidelijk, maar wat moeten we er mee? Oppakken, wegleggen, proberen, proberen met elkaar te communiceren, maar door de spanning wil dat ook deze keer niet zo lekker lukken. Schavuiten!

We vonden achteraf dat de kamer te donker was waardoor we dingen onnodig moeilijker worden en beginnen te storen. Dit is inmiddels al opgepakt horen we van het team van ss Rotterdam. Super! Zorg altijd voor voldoende licht, als dat bij het spel hoort, maak het dan tijdelijk zodat men daarna weer voldoende licht heeft. Niet alle leeftijdsgroepen hebben goede ogen. Dit gaat storen als je een uur slecht kunt zien.

Klotsend je weg vinden door de mysterie van de kapitein

De voormalige kapitein van de ss Rotterdam heeft het ons niet makkelijk gemaakt. Verbanden worden nog moeilijk gelegd en hebben toch een paar hints nodig om on track te kunnen blijven. We vinden verschillende dingen die ons elke keer een stap dichter bij de uitgang brengen. De tijd begint te dringen.

Kisten met fruit, aanwijzingen op de muur. De plattegrond van het schip in de ene hand, tomatenblikjes in de andere hand. Zitten we op koers, draait de motor op de juiste toeren? Continu zoeken naar een volgende stap.

Waar zijn we beland?

Wat is echt en wat niet? Hey, wat doet hij nou? Dat hadden we niet verwacht. De puzzels in de kamer zijn niet technisch hoogstaand, veel basispuzzels, maar passen goed in het thema waar we ons in bevinden. Vooral aandacht voor beleving en een uur plezier. Gelukkig hebben we met het team al verschillende zaken kunnen aanstippen die ze op aan het pakken zijn. Dit zal dus alleen nog maar beter worden.

Al met al keken wij op het einde met veel positiviteit terug op de kamer. Wat wil je ook op zo’n groot schip. Wel kan er meer gehaald worden bij een aantal puzzels om meer logica toe te voegen. De combinatie van het schip, de aankleding, het thema en het gevoel van de kamer maakt ons erg blij met deze escaperoom.

ss Rotterdam als Battle Room

De escape room bij ss Rotterdam is geschikt voor minimaal 4 deelnemers en maximaal 8 deelnemers per koelcel. Aangezien er twee identieke ruimtes zijn, kan het spel door maximaal 16 personen tegelijk gespeeld worden. Dit noemen we ook wel een Battle RooAls je via de website de escaperoom wilt boeken kan dat lastiger zijn. Je moet in het gedeelte ‘Ontdek het schip’ zijn hiervoor.

Kun je ontsnappen uit de koelcel van de ss Rotterdam?

Als een van de eerste van Nederland hebben we van deze escaperoom mogen genieten. Genieten, want wat is het een beleving om op zo’n groot schip te mogen spelen. Is het ons gelukt om te ontsnappen? Ja! Wel met de nodige hints. Wat een intense ervaring was dit zeg. Gelukkig geen reddingsboei aan te pas hoeven komen en zijn we veilig weer aan wal gekomen.

Factlist Escape Room ss Rotterdam

Locatie

ParkeergelegenheidJa (meer dan voldoende, niet gratis)
RolstoeltoegankelijkJa, het schip wel, de escape room zelf niet.
Sanitaire voorzieningenJa (je kunt er zelfs blijven overnachten 🙂 )

Service

HorecavoorzieningJa, restaurants, bar, noem het maar op.
Voor- en na zitgelegenheidJa
HerinneringJa

Escape room

Fysieke elementenJa
Rolstoeltoegankelijk Nee

Doelgroep

Familie Leuke kamer om met je gezin of familie te spelen. Maak er lekker een uitje van.
VriendengroepHeel tof om op zo’n groot schip te escapen. Kamer is groot genoeg voor wat grotere groepen.
Bedrijfsuitje Het samen werkniveau valt mee, ontzorgd worden op het schip is appeltje eitje daar, een prima bedrijfsuitje.
TeambuildingEnkele puzzels waarbij teambuilding cruciaal is
Escape room junkies Puzzels missen diepgang, veel basispuzzels, maar qua locatie, sfeer en beleving moet hij op je todo-lijstje.
Kinderen Niet aan te raden met jongere kinderen

Meer informatie over de escaperoom bij ss Rotterdam. Laat je ons weten wat je er zelf van vond na het spelen? Daar zijn we erg benieuwd naar, deel je ervaring over deze escaperoom. Alvast veel plezier!

Antwoord vraag: ss in de naam ss Rotterdam staat voor Stoom Schip. Er zijn ook schepen met ms er voor, dit betekend Motor Schip.

Keuringsdienst van Kamers heeft meer reviews geschreven over verschillende escaperooms. Bekijk alle Keuringsdienst van Kamers reviews

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest