Review The Dome Escape Room Bunschoten

juni 29, 2018 | Reviews | Mike van Hoenselaar

Het was eindelijk zover. Na vele jaren is de nieuwe escaperoom van Escape Room Bunschoten geopend. De Meisjeskamer is bij iedereen onderdeel van een top lijstje dan wel een lijstje met de nog te spelen kamers. We keken dan ook erg uit naar The Dome.

We zijn met 2 teams naar Bunschoten afgereisd om daar de nieuwe 3.0 ervaring te gaan proeven zoals de makers hun nieuwe escaperoom beleving noemen. De kamer is voor de ervaren speler gemaakt. Wij vinden dat je helemaal niet zoveel escaperoom kennis hoeft te hebben om deze kamer te spelen, maar hierover in deze review meer.

In deze review zullen we verschillende zaken belichten om een indruk te geven hoe onze ervaring was. Dit is gezamenlijke mening hoe 2 teams van Escape Rooms Nederland deze escaperoom beleefd hebben.

Een magere ontvangst

De locatie ligt op een industrieterrein in Bunschoten in hetzelfde pand als de Welkoop. Met parkeren moet je dus even oppassen dat je de auto niet bij de escaperoom zelf neer zet, maar langs de openbare weg. Ze hebben sinds de laatste keer dat wij er waren een leukere entree gemaakt voordat je het gebouw betreed. Door middel van een scherm wordt daar al de eerste introductie gegeven over wat ons te wachten staat. Leuk verzonnen. Achteraf vooral praktisch zodat de medewerker weet dat we er zijn terwijl deze een groep aan het begeleiden is.

Eenmaal de trap op hebben we de mogelijkheid om de trailer van The Dome te bekijken. Deze hadden we al eerder zien, maar omdat deze zo mooi was kijken we hem nogmaals. Als we de medewerker uiteindelijk zien vraagt deze daar ook nog expliciet naar. Dus de trailer blijkt erg belangrijk te zijn. Achteraf weten we niet waarom precies, maar wellicht dat we het over het hoofd hebben gezien. Zoals wel meer zaken zou achteraf blijken. De medewerker was vriendelijk, maar was zichtbaar nog zoekende naar hoe die ons moest begeleiden. Bunschoten heeft een geweldige ontvangstruimte, dat moeten we ze nageven, daar kunnen nog heel veel locaties nog wel van leren. Toch merkte we dat doordat deze medewerker er alleen was dat hij gehaast was (doordeweekse dag in de ochtend). Het voelde als get in, play and get out. Voor het geld wat we betaald hebben hadden we hier een andere verwachting bij.

In de ontvangstruimte zie je een grote deur voor The Dome. De spanning begint nu al. Wat staat ons te wachten als we er doorheen gaan? De stemming in de groepen zit er lekker in en we hebben er heel veel zin in! We hebben met 2 teams gespeeld, een van 5 personen en een van 4 personen.

Escaperoom The Dome

De Staat wil alles van iedereen weten en eist totale gehoorzaamheid. Daarvoor is THE DOME in het leven geroepen. Zo’n 15% van de burgers is nog ongehoorzaam. Deze zogeheten Analoge Burgers zullen gevonden worden. THE DOME zal ze deprogrammeren door Controlled Moleculair Neuro Transmission (CMNT). Na behandeling nemen zij vrijwillig de chipimplantaat Lolo5, staan ze cameratoezicht in hun woning toe en openen ze een verplicht socialmedia-account.

Dit is wat de escaperoom wil dat we weten voordat we de beleving gaan starten. We krijgen een slappe introductie van de medewerker, maar mogen daarna zelf de grote deur openen met onze vingerafdruk. Cool! De deur glijdt open en we stappen een compleet andere wereld binnen. Bring it on!

Verhaal van The Dome zijn we verloren

De eerste 15 minuten hadden we het idee dat we lekker bezig waren. Lekker veel spanning in het verhaal. Alleen daarna gebeuren er dingen die onlogisch voelen en zo sterk qua gevoel zijn dat we daarna het hele verhaal compleet niet meer begrepen. Daarnaast verloren we het teamgevoel omdat we elkaar de schuld aan het geven waren, wat niet nodig was omdat het zo bedoeld was. Als dat de bedoeling was, chapeau, dat is gelukt. Alleen we kijken nu terug op een beleving die zoveel beter had kunnen zijn. Moet je dan nog wel voldaan zijn over de vreemde twists die je er in gebouwd hebt als eigenaar? Hier hadden ze gewoon een extra puzzel voor moeten maken om de benodigde tijd te krijgen die nodig was voor de ‘mindfuck’.

Veel gelukspuzzels in The Dome

Tijdens het spelen zijn er puzzels die op een bepaalde manier werken waar geluk een belangrijke factor speelt. Dit is iets dat niet altijd gewaardeerd wordt door spelers weten we door het lezen van reviews op o.a. Escape Rooms Nederland. Ook bij ons roept dit de nodige frustratie op. Maar veel van die puzzels vonden we leuk om te doen. Weer eens heel wat anders.. De puzzels an sich zijn niet moeilijk, we begrijpen dan ook niet waarom deze kamer voor ervaren escapers gemaakt is.

We zien in The Dome vooral behendigheidspuzzels. Een mooie manier om mensen terug te kunnen laten komen. Als ik morgen de kamer nogmaals ga spelen, zou dat dus in theorie kunnen. Dat vinden we heel mooi verzonnen. Alleen als we eerlijk kijken naar ons gevoel óf we nogmaals willen gaan spelen, dan is het antwoord nee. Dit heeft vooral te maken met 2 dingen. Conceptkeuzes en klantvriendelijkheid.

Technische elementen om je vingers bij af te likken

We lezen in andere reviews dat er veel technische mankementen zijn. Bij ons viel het mee. Een knop die niet meteen wilde werken, maar niks spannends verder. Elk technisch mankement is er een te veel natuurlijk. Zo afhankelijk zijn van techniek zorgt ook voor heel veel zaken waar je extra rekening mee moet houden. Onze beleving was qua techniek prima.

Toch is de rol van technische elementen groot. Ze noemen de escaperoom een 3.0 kamer. Nu weet ik niet wat dat precies betekend, want waarom zou een 2.0 dan niet voldoende zijn? De rol van techniek is geweldig, er zijn hele mooie technische dingen in verwerkt waar de mond van open valt. Maar omdat nou next level, cutting edge, wtf, 3.0 of een andere marketingterm te geven? Nee, voor ons niet.

Conclusie The Dome

Een van de teams is ontsnapt met 2 minuten op de klok, het andere team van 4 personen (waar ik ook in zat) helaas niet. We hebben ons goed vermaakt. Ik hoor van spelers aardig wat negatieve berichten. Van ‘echt heel slecht’ tot ‘meteen dichtgooien’. Als fanaat heb ik van verschillende dingen erg kunnen genieten. The Dome is nog steeds beter dan verschillende andere escaperooms in Nederland. Als escaperoom freak mag deze kamer prima op je lijstje om te gaan spelen.

Nu is niet ontsnappen nooit leuk, maar ik vind dat helemaal niet vervelend. Maar toen de medewerker binnen kwam kreeg ik niet het gevoel dat deze goed uit kon leggen waar het mis was gegaan, waar we tijd hebben laten liggen, waarom bepaalde dingen werken zoals ze werken. Dit is voor mij als speler cruciaal! Vooral als ik het niet gehaald heb. Ook hebben we ergens 20 minuten over gedaan en kwamen we er niet uit. Ik ben van mening dat je een groep dan moet helpen verder te komen. Dit is funest voor het moraal in de groep. Er ging geen belletje rinkelen na de uitleg van de medewerker. Deze leek ook niet open te staan voor feedback. Terwijl wij het achtergrondgeluid echt zachter zouden zetten of misschien wel uit bij dit gedeelte van de escaperoom.

Er zijn een handvol technische elementen waarvoor je de kamer zeker moet spelen. Het verhaal mag van mij simpeler, door de keuze van de game flow raak je dat te veel kwijt. Zonde. Qua spelbeleving en concept denk ik dat ze de plank misgeslagen hebben en het iets is dat ik direct zou aanpassen. Ik zie dit ook in de reviews van The Dome terugkomen.

De furore rondom de Meisjeskamer snap ik helemaal, alleen the Dome hoeft van mij niet in de toplijstjes van Nederland te komen. We hebben een reminder in de agenda gezet van 6 maanden. Dan gaan we hem nogmaals spelen. Kijken wat er veranderd is. Heb jij al gespeeld? Wat vind jij van the Dome in Bunschoten?

 

Factlist escaperoom The Dome in Bunschoten

Locatie

ParkeergelegenheidJa, gratis op de openbare weg, parkeer niet op het parkeerterrein van de Welkoop.
RolstoeltoegankelijkNee
Sanitaire voorzieningenJa

Service

HorecavoorzieningJa
Voor- en na zitgelegenheidJa
HerinneringNee, je kunt de beelden van het spel wel nakijken.

Escape room

Fysieke elementenJa
Rolstoeltoegankelijk Nee

Doelgroep

FamilieDe spellen zijn niet ontzettend ingewikkeld, dus met familie is dit leuk en divers om te spelen
VriendengroepDe technische snufjes in de kamer zullen vriendengroepen goed doen.
BedrijfsuitjePrima bedrijfsuitje. Hopelijk dan wel een stuk gastvrijere host.
TeambuildingEen paar puzzels waarbij je moet samenwerken zitten er in, communicatie is erg belangrijk. Dus voor teambuilding kun je zeker in deze escaperoom terecht.
Escape room junkiesVoor de ervaren escapers vooral leuk vanwege de technische snufjes, game flow is ergernis verwachten wij.
KinderenVanaf 18 jaar, dus niet met kinderen te spelen.

Meer informatie over de The Dome. Laat je ons weten wat je er zelf van vond na het spelen? Daar zijn we erg benieuwd naar, deel je ervaring over deze escaperoom. Alvast veel plezier!

Keuringsdienst van Kamers heeft meer reviews geschreven over verschillende escaperooms. Bekijk alle Keuringsdienst van Kamers reviews

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest