Review X-Room Sevenum: Pirates Room

november 3, 2015 | Reviews | Mike van Hoenselaar

Vlakbij mijn hometown heeft Limburgsuitje een locatie gemaakt met 2 escaperooms. De escaperoom tak van Limburgsuitje heet X-Room en hun eerste locatie is Sevenum. Ergens op het platteland van Sevenum (Limburg) is door Kai Reijnen en zijn team een grote boerderij omgetoverd tot activiteitenboerderij waar je naast escaperooms nog legio andere activiteiten met grote groepen kunt spelen.

X-Room Sevenum

Vanaf maart 2015 exploiteert Kai en zijn team 2 escaperooms onder de naam X-Room Sevenum. 2 kamers met totaal verschillende onderwerpen. De ene is een escaperoom met een piratenthema terwijl de andere een clownsthema heeft. Hij geeft zelf aan dat de Clowns Room vooral voor de beginnende escaper is en de Pirates Room voor de al meer ervaren escapers. Wij hebben met een groepje van 4 de Pirates Room gespeeld waarbij de helft nog nooit een escaperoom had gespeeld. We zijn succesvol de kamer uitgekomen.

X-Room heeft een ranking in de bar hangen. Je komt er alleen op als je geen hints nodig hebt gehad. Helaas hadden wij toch enkele hints nodig, dus geen ranking voor ons. Dingen die heel erg voor de hand lagen miste we volledig. Achteraf allemaal erg logisch. Wat dus alleen maar goed is. Beter een hint krijgen en denken “Hoe hebben we dat kunnen missen” dan een hint krijgen “Poe, dat is wel héél erg ver gezocht”. Als ik dat meer dan eens per escaperoom heb dan heb ik persoonlijk al een erg nare nasmaak van de kamer. Gelukkig was dat bij deze kamer niet zo.

Sinds september van dit jaar is de locatie van de X-Room escaperooms verplaatst. X-Room had een probleem met de buurt en is na een kort geding moeten verplaatsen naar een andere locatie. De nieuwe locatie was al van Limburgsuitje en is aan de A67 nabij restaurant Turfhoeve. Eerst zaten ze op de Hazenpeperweg, nu op de Middenpeelweg 1 in Sevenum. Op deze nieuwe locatie waren al verschillende andere activiteiten, waaronder een Crazy Crasher of Bubble Voetbal. Beide kamers konden door deze verhuizing meteen aangepakt worden om te verbeteren. Vooral de Clowns kamer is erg vernieuwd aldus Kai.

Diepgang 7/10

Er is in de Pirates Room niet echt een verhaal aanwezig dus we voelden ons ook niet echt onderdeel van een groter geheel. Dat vinden we erg jammer. Je voelt wel heel erg sterk de piratensfeer. Dus dat werkte goed mee. Objecten die in de kamer staan passen allemaal goed. De sfeer van de zolderkamer ademt lekker piraten. We misten nog wel wat attributen voor ons als escapers. Aaarr!

Het is wellicht een bewuste keuze om geen verhaal te koppelen aan de kamer, toch hoeft dat niet erg moeilijk te zijn. Het geeft meer lading en zorgt er voor dat het voor een ruimer publiek aanspreekt. Lang niet iedereen speelt escaperooms voor de puzzels namelijk. Hier een voorzet van ons:

Pieter Schouten, een 17de eeuwse Nederlandse zeerover en kaper heeft in zijn jaren als ‘piraat’ verschillende schatten ontdekt en mee naar Nederland genomen. Samen met 3 schepen Hoop, Trouwe en Eendracht heeft hij de Atlantische Oceaan overgevaren om ee Caribbische Eilanden te bezoeken en veel te plunderen. Hij staat bekend als de eerste Nederlander die in dienst van de Nederlandse Antillen de Caribische Eilanden bezocht heeft. Hier heeft hij naar verluidt verschillende schatten gevonden en mee terug naar Nederland genomen. Waaronder 1,600 kisten suiker, 3,000 dierenhuiden, grote hoeveelheden kruiden en verschillende kisten met zilver. Nu gaat het gerucht dat er nog iets anders aan boord was gekomen. Deze schat heeft hij persoonlijk uit Barbados meegenomen hebben, maar niemand buiten de Schouten familie heeft deze schat ooit gezien. Deze schat is generatie op generatie overgegeven zijn. Julia Schouten, de vrouw van Kai heeft dus veel van deze historie van haar opa en vader meegekregen. Als kleine meid werden altijd verhalen verteld rondom het kampvuur van haar overgrootopa. Jullie gaan zometeen een kijkje nemen in het kantoor van haar opa waar verschillende geheimen van de Schouten familie verborgen zijn. We zijn benieuwd of jullie het geheim kunnen ontrafelen. Veel succes!

Kwaliteit 7/10

Dit zou mijn grootste punt zijn waar ik de kamer op zou verbeteren. De objecten in de kamer hebben al heel wat geleden, wat minder erg is omdat het goed in het thema past, maar vooral de afwerking over heel de kamer was slordig. Je kon bijvoorbeeld tussen het dak en de muur doorkijken. Door het raam zag je andere mensen zitten die op het terrein rondliepen. Dit soort kleine dingen halen je uit de beleving, maar zorgen er ook voor dat de kwaliteit van de kamer afneemt. Het zijn kleine dingen, maar die maken uiteindelijk wel mede de kamer.

De resterende tijd die je hebt wordt via een digitale klok gedaan, nu kom je wel eens zandlopers tegen in escaperooms. Dat zou in het thema van deze escaperoom heel goed gepast hebben. Een ander dingetje is de Masterlock waar de sleutel in zit voor de deur. Er zit geen tijdslabel op de kamer dus het argument “dat bestond toen nog niet” gaat niet op, maar ik weet zeker dat het team een gavere eindpuzzel kan verzinnen in het piratenthema dan werken met een Masterlock.

Puzzels 8/10

Op het eerste ogenblik lijkt het een echte kamer met piratensfeer. Dat is netjes gedaan. Er zijn wel elementen in aanwezig die op een onnattuurlijke plek zitten waardoor je toch vrij snel doorhebt dat je in een escaperoom zit, zoals de loop van het kanon in de muur, maar het stoort verder niet.

De escaperoom maakt toch vrij veel gebruik van sleutelsloten. Nu moet ik zeggen dat dit me normaliter begint te storen, vooral als je steeds meer escaperooms gedaan hebt, maar hier viel het reuze mee. Vooral omdat dit ook heel goed bij het thema past. We blijven natuurlijk piraten op zoek naar geheimen. In de kamer zijn toch enkele erg leuke varianten van puzzels te ontdekken die ik erg leuk vind om te doen. Echt! 1 is zo voor de hand, dat we dat niet gevonden hebben zonder hint. We hebben de uiteindelijke eindcode trouwens gehackt. Dit vind ik persoonlijk helemaal niet erg. Dat vind ik er zelfs bijhoren. Wat is een puzzel hacken vraag je je wellicht af.

Hacken van een escaperoompuzzel

Stel je moet op zoek naar 4 nummers van een codeslot waar per cijfer 0-9 mogelijk is. Er zijn dan 10.000 mogelijke combinaties. Dat is veel te veel om even zo te proberen. Maar wat als je nu 3 cijfers gevonden hebt en je weet ook al op welke plek ze horen te staan. Dan heb je nog 1 cijfer over dat je niet weet en hoef je nog maar 9 combinaties te proberen. Dat deden wij dus en zo zijn we er uitgekomen.

We hebben ooit een escaperoom gedaan die dat niet leuk vond en vanuit de controlekamer iets niet activeerde, ook al hadden we de juiste volgorde door te proberen. Nee we moesten alle dingen in de kamer gevonden hebben. Dat vind ik persoonlijk niet leuk, bij sommige puzzels is het mogelijk om dingen te hacken, zoals een cijferslot. So be it!

Service 8,5/10

De locatie van X-Room is geweldig. We weten natuurlijk alleen hoe het het op de oude locatie er uit ziet, maar daar heb je enorm veel plek. Vooral omdat het een grote activiteitenboederij is. Je ligt lekker afgelegen en hebt weinig last van andere mensen. Je had daar wel kans dat andere groepen ook op de locatie aanwezig zijn, dus dat moet je willen. Je hebt niet alles voor jezelf. Op de locatie is een bar aanwezig en voldoende zitgelegenheid. Alle drankjes die je je maar voor kunt stellen, dus je kunt voor en na de escaperoom prima wat eten en drinken.

Als je wilt reserveren via de website van X-Room zie je niet op welke dagen en tijden er nog plek is. Dat is jammer. We begrijpen dat je mensen dan aan de lijn krijgt en wellicht op een andere en meer gunstig tijdstip neer kunt zetten zodat je minder gaten krijgt. Wellicht is het een kwestie van tijd als het aantal aanvragen aantrekt zodat je dit niet per se hoeft. Of Kai en zijn team hebben nog niet de juiste software gevonden. Geen groot probleem of zo, maar het maakt het boeken wat ingewikkelder dan anders.

Op de oude locatie was de room met een wenteltrap omhoog, hierdoor is het niet mogelijk om de escaperoom te spelen als je in een rolstoel zit. of moeilijk trap kunt lopen. We weten niet hoe dit op de nieuwe locatie is.

Eindoordeel: 7,6/10

Deze review is gebaseerd op onze ervaring op de Hazenpeperweg. Tegenwoordig zitten de kamers op een andere locatie en daar is de indeling ook weer anders van de kamers. Wij vonden dit een erg leuke kamer om te spelen. 4 personen was een prima hoeveelheid om het te spelen, de groep had niet veel groter moeten zijn voor de omvang van de kamer.

Keuringsdienst van Kamers heeft meer reviews geschreven over verschillende escaperooms. Bekijk alle Keuringsdienst van Kamers reviews

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest