Unieke RIVM escape room: los jij het medische mysterie op?

november 18, 2019 | Nieuws | Mike van Hoenselaar

Het is zover! Het was hard werken. Voor maar 3 dagen kan jij een unieke escape room ervaring beleven op Hoog Catharijne in Utrecht. Escape Rooms Nederland en Logic Locks hebben voor het  RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)  een escape room beleving gerealiseerd in combinatie met theater. Een primeur. Leer spelenderwijs over antibiotica en antibioticaresistentie. Wie lukt het om het medisch mysterie op te lossen en de patiënt te redden in 10 minuten?

Antibioticaresistentie

We willen er niet te veel over verklappen, maar we zijn erg geschrokken toen RIVM ons vertelde hoe de wereld van antibiotica in elkaar steekt en wat de gevaren zijn als we daar niet goed genoeg mee omgaan. Antibioticaresistentie klinkt enorm saai, maar als je beseft dat er een serieus gevaar dreigt dan wordt het een heel interessant onderwerp. Zo werkte het bij ons in ieder geval wel.

Voor een normale ziekte als een blaasontsteking een pilletje slikken en klaar is er steeds minder vaak bij. Dit komt omdat de bacterie die de ontsteking veroorzaakt resistent is geworden voor het antibioticum dat jij slikt. Oftewel, het medicijn dat je krijgt van je huisarts en wat eerst wel werkte, werkt nu niet meer. En het erge is, de kans wordt steeds groter dat bacteriën steeds resistenter worden voor antibiotica, met als gevolg dat er dus helemaal geen medicijn meer is. Rondom dit thema hebben wij een beleving gemaakt waarin je op speelse wijze hiermee in aanraking komt als onderzoek van een lab.

Het thema antibioticaresistentie is belangrijk en juist nu, in de Week van de Antibiotica, wordt daar extra aandacht voor gevraagd. Hoewel het in Nederland nog meevalt, reageren bacteriën wereldwijd steeds minder goed op antibiotica. Het is daarom belangrijk dat men weet hoe we antibiotica op de juiste manier gebruiken.”

Jaap van Dissel, directeur Centrum Infectieziektenbestrijding RIVM: “Het thema antibioticaresistentie is belangrijk en juist nu, in de Week van de Antibiotica, willen we daar extra aandacht voor vragen. Hoewel het in Nederland nog meevalt, reageren bacteriën wereldwijd steeds minder goed op antibiotica. Het is daarom belangrijk dat men weet hoe we antibiotica op de juiste manier gebruiken.”

Educatieve escaperooms

Educatieve escaperooms zijn in opmars. We horen er steeds vaker over, maar ontwerpen en bouwen ze zelf ook steeds vaker. Voor bijvoorbeeld Damco, Shell en COR2ED hebben we educatieve escaperoom belevingen gemaakt. Ook popup escaperooms zijn steeds vaker een goede manier om een boodschap over te brengen. De mobiele variant van een escaperoom leent zich heel goed om met je verhaal te reizen. Dit keer hebben we voor Hoog Catharijne in Utrecht gekozen. Een hele centrale plek in Nederland. We nodigen je dan ook graag uit om te komen ervaren hoe dat is.

Mike van Hoenselaar, directeur Escape Rooms Nederland: “Wij houden er van om bewustwording door middel van spel mogelijk te maken. Theorie zegt ook dat dat de beste manier is om te leren. Dankzij deze kans proberen ons steentje bij te dragen voor een betere en gezondere wereld.”

Op maandag 18, dinsdag 19 en woensdag 20 november is de escape room geopend in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. De escape room is voor iedereen gratis toegankelijk. Op maandag kan er tussen 12.00 en 20.00 uur gespeeld worden en op de andere twee dagen van 10.00 tot 20.00 uur.

Tot op Hoog Catharijne in Utrecht!

 

 

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest