Sherlocked bouwt eerste escape schip ter wereld

augustus 18, 2015 | Nieuws | Mike van Hoenselaar

Sherlocked ontwikkelt een groots avontuur in de haven van Amsterdam, wat vanaf maart/april 2016 zijn officiële opening zal vinden. Het eerste hoofdstuk wordt gelanceerd tijdens SAIL 2015, aan boord van de legendarische schip de Halve Maen. Het schip waar Henry Hudson in opdracht van de VOC de Atlantische Oceaan heeft overgestoken richting Nova Scotia. Vandaar dat er verschillende plekken in Amerika Hudson in de naam hebben. Hudson is de ontdekker van New York, alhoewel dat weer niet op zijn WikiPedia pagina staat. Sherlocked hebben de afgelopen maanden in het geheim gebouwd aan een mysterieuze beleving die zijn weerga niet gaat kennen, aldus Victor van Doorn, een van de oprichters van Sherlocked. . Dit is Sherlocked’s derde creatie in Amsterdam, na hun escape room The Architect en break-in The Vault, beiden in De Beurs van Berlage.

English navigator Henry Hudson
(Foto van Stock Montage/Getty Images)

In 1609 maakte Hudson een nieuwe wereldreis, dit keer in dienst van de VOC in Amsterdam. Hij was kapitein van het schip de Halve Maen, een schip van nog geen 70 ton. Met een gemengde Nederlandse en Engelse bemanning ging hij op zoek naar de Noordoostelijke doorvaart. Het was pas in 1626 dat een Nederlands schip van de West-Indische Compagnie bij het eiland Manhattan in New York arriveerde. Ze noemden de plaats Nieuw Amsterdam. In 1628 werd Manhattan van de Indianen gekocht door Peter Minuit. In 1664 viel Nieuw Amsterdam in handen van de Engelsen, die het New York noemden naar de hertog van York. In 1673 had Nederland het weer even in bezit, maar al gauw nadat ze de naam veranderden in “Nieuw-Oranje” werd het definitief overgedragen aan de Britten, bij de Vrede van Westminster in 1674. Nederland ruilde de kolonie in 1674 met de Engelsen. Zij kregen Nieuw-Nederland en noemden het weer New York, wij kregen Suriname.

De nieuwe escape experience gaat plaatsvinden op een replica van een VOC schip dat speciaal vanuit New York naar Nederland gehaald is. Op het schip bevindt zich namelijk een groot mysterie. Slechts 25 trio’s zijn in eerste instantie uitgenodigd om dit mysterie op te lossen. Tijdens SAIL 2015 op 20 t/m 23 augustus zullen deze trio’s de mogelijkheid hebben om in dit escape ship plaats te nemen en hebben ze 45 minuten om te kunnen ontsnappen.

Na SAIL zal het schip in de werf overwinteren, maar in het voorjaar van 2016 zal het publiek de kans krijgen om deze ‘escape room’ te betreden bij het Westfries Museum in Hoorn, die het schip uit New York heeft laten verschepen. Deze escape experience zal onderdeel worden van een groter geheel in de Port van Amsterdam, een serie van escape experiences gemaakt door Sherlocked. Dit is verder allemaal nog geheim. Wil je meer informatie over #portgame2016 dan kun je je inschrijven op de website van Sherlocked.

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest