Escape Rooms Nederland Stoppen? Echt niet!

april 1, 2017 | Personal | Mike van Hoenselaar 3 Comments

Gisteren plaatste ik een minder leuk bericht dat Escape Rooms Nederland er mee gaat stoppen. We hadden veel verwacht, maar niet alle reacties die toen op ons afkwamen. We werden vanuit alle hoeken gebeld, gemaild en kregen velen berichten op SMS, WhatsApp en Messenger. Berichten waar we heel blij van werden, complimenten over ons werk, acquisitieberichten, verdriet, maar ook berichten van mensen die duidelijk maakte dat dit nooit gepubliceerd had mogen worden en dat het schadelijk is voor de wereld van escaperooms.

1 april, kikker in je bil

Dus veel verbazing ook van onze kant. We wisten niet dat het zoveel los zou maken. Ergens heel blij dat Escape Rooms Nederland een belangrijke rol speelt voor zowel consument als eigenaar. Verbazing, omdat het ergens aangeeft dat er wel degelijk een verschuiving gaande is. Vooral bij eigenaren van escaperooms werd het warm. We hopen dan ook dat iedereen, ook eigenaren, er de humor van in kunnen zien. Het is onze manier voor een 1 april grap. Slechte humor wellicht, maar toch zit er een serieuze noot achter over het waarom dat we dit gedaan hebben. Daar willen we het in dit bericht dan ook graag over hebben.

Quotes

In het artikel waren enkele quotes opgenomen. Deze zijn verzonnen, maar wel gebaseerd op dingen die wij zien in reviews en horen van eigenaren als we ze spreken. Het zijn quotes die enkele problemen naar voren schuiven waar de wereld van escaperooms op dit moment mee te maken heeft.

“Ik heb nu 3 escaperooms gespeeld en ik heb nou niet het idee wat dit zo leuk maakt. Het is dat we elke keer met collega’s of een vrijgezellenfeest gegaan zijn, zelf had ik er niet voor betaald.” – Koen

Dit is niet leuk om te lezen. Toch zit hier een kern van waarheid in met wat wij horen. Dit leert ons dat er genoeg escaperooms zijn die niet met de juiste service, kwaliteit en gastheerschap hun escaperooms runnen. Mensen zoeken een uitje, betalen daar ten opzichte van de rest van de wereld meer voor. Dus daar mag ook zeker wat voor terug verwacht worden. Escape Rooms Nederland wil in 2017 nog meer moeite doen om duidelijk te maken welke escaperooms van mindere kwaliteit zijn en jou de mogelijkheid te geven om te bepalen welke dat voor jou zijn.

Voor iedereen die dit leest, wees gerust, er zijn genoeg escaperooms in Nederland waar ik je zonder zorgen naartoe durf te sturen. Bekijk onze Top 10 van escaperooms voor persoonlijke favorieten en favorieten van jullie op basis van reviews. Natuurlijk zijn ze dit echt niet allemaal. Heb je het idee dat jouw favoriete escaperoom er bij hoort. Zorg voor reviews of stuur ons een bericht.

“Het Klokhuis doet alsof het enorm gaaf is, nou, bij mij was alles kapot en werden er geen hints gegegeven. Wat een aanfluiting.” – Mirthe

De reden dat we dit zeggen is dat we zien dat door alle reclame over escaperooms dat er een bubbel aan het ontstaan is waarbij iedereen denkt dat escaperooms big business zijn voor iedereen die er mee start. 50.000 euro investeren in een escaperoom is helemaal niet vreemd. Als je 15 boekingen per week hebt van 100 euro, dan heb je een omzet van 1.500 euro per week. Maar er zijn nog heel veel kosten die men maakt, huur, medewerkers, gas, water, onderhoud van de kamers (helaas nog steeds 🙁 ), etc. Stel dat je per boeking 30 euro winst hebt. Dan moet je dus 1666 boekingen hebben voordat je dat er uit hebt. Met 15 boekingen per week is dat 111 weken. Onderhoud aan kamers is een erg grote kostenpost voor veel escaperooms. Gedraag je dus in escaperooms. Ook met een borrel op. Je hoeft echt niet te laten zien dat je de sterkste bent van de groep.

“Het grote verschil in escaperooms zorgt dat publiek helemaal niet weet wat ze wel en niet mogen. Wij hebben onze intro flink stuk langer moeten maken om daar allemaal in te zetten wat er niet mag. Ik doe dit als bijbaan, maar niet iedereen zou zomaar een escaperoom moeten gaan spelen. Als je dronken bent of alles kapot wil maken.” – medewerker escaperoom in Amsterdam

Bij een goede escaperoom voel je de liefde van de bouwers. Respecteer het materiaal en alles wat er in aanwezig is dan ook. Vaak hoort alles wat vast zit ook vast te zitten. Ga netjes om met de kamers. Als je in een escaperoom dingen stuk moet maken, dan is dat vaak duidelijk en wil dat niet zeggen dat dat bij een andere escaperoom ook moet gebeuren. Hoe meer onderhoud bouwers moeten plegen, hoe minder jouw ervaring gaat worden. Als je wilt dat escaperooms blijven bestaan, ga er dan met respect mee om.

“…ik snap niet dat men dit zo leuk vindt. Ik heb jullie site via Google gevonden, maar hoezo heeft elke escaperoom een hoog cijfer?…” – Maarten

Dit is kritiek op onszelf. We hebben een systeem op dit moment waarbij eigenlijk de kans dat een escaperoom een hoog punt krijgt erg groot is. We hebben vorige week al een aanpassing gedaan waarbij je nu bij een review aan kunt geven in welke hoedanigheid je gespeeld hebt. We gaan ook de weergave van reviews per escaperoom aanpakken om het makkelijker te maken om reviews te lezen die bij jou als persoon passen. Voor veel escapers is het minder interessant om reviews te zien van mensen die voor het eerste een escaperoom spelen. Dit omdat deze in 99% van de gevallen erg goed is. Dus verwacht van ons dat we horen wat jullie zeggen en het systeem ook verbeteren om reviews betrouwbaarder te maken.

“Overal waar ik kijk komen er escaperooms bij hier in de buurt. Hoe moet ik mijn hoofd nog boven water houden? Elke kamer met een paar puzzels en een slot op de deur wordt al een escaperoom genoemd. Doe daar eens wat aan.” – eigenaar escaperoom in Noord-Brabant

Nou is het niet per iets waar wij iets aan kunnen doen, toch houdt ons dit wel erg bezig. Hoe kunnen we nou zorgen dat de escaperooms die er zijn een bepaalde kwaliteit hebben of hoe kunnen we die eigenaren die moeite hebben om hun escaperoom beter te maken te helpen. Reviews is een belangrijke factor op Escape Rooms Nederland. Daar gaan we nog meer aandacht aan besteden. We hebben hier al Marathons samen met eigenaren en Keuringsdienst van Kamers voor. Natuurlijk bereiken we hiermee niet iedereen. Iemand die niet geholpen wil worden of gewoonweg geen hulp nodig heeft zal geen gebruik maken van de Keuringsdienst van Kamers. Dat is helemaal prima. Gelukkig is het team op dit moment bij 5 rooms bezig om deze te verbeteren. Daar zijn we natuurlijk alleen maar blij mee. We kondigen zeer spoedig weer een gloednieuw iets aan voor de Keuringsdienst van Kamers. Houdt de site in de gaten.

Groei escaperooms in Nederland

Helaas is deze groei sterk afgenomen. De laatste maanden is dit gemiddelde teruggegaan naar 0,5. Wat ook de reden is dat we nieuwe aanmeldingen niet direct op de website hebben staan. We zijn er gewoonweg niet meer zo veel mee bezig.

Dat de groei is afgenomen klopt. Alleen dat is niet per se negatief te noemen. Eerder logisch. Op dit moment is er gemiddeld genomen 1 escaperoom per 70km2. Nederland heeft op bijna elke 20km een escaperoom. Dat krijgt een bowlingbaan of lasergame niet voor elkaar. Dus om een succesvolle escaperoom er bij te bouwen moet je of een erg originele locatie hebben, of al een uitjesbedrijf hebben zodat het een logische extentie is van je bedrijf of in een gebied wonen waar er nog niet zo veel escaperooms zijn. Dus wees gerust. Het gaat geweldig met de escaperooms in Nederland. Er komen er nog steeds bij die we geweldig vinden, zoals Kamer 237, Seven of Diamond Heist. Dus de kwaliteit van escaperooms in Nederland is zeker niet slecht. We geloven dat Escape Rooms Nederland daar op een eigen manier aan bijdraagt. We zullen daar niet mee stoppen. Onze missie blijft om de kwaliteit van escape rooms naar een hoger niveau te tillen.

We zijn er nog steeds dagelijks mee bezig. We hebben nog nooit zoveel reviews per dag gekregen en we zien dat mensen heel eerlijk zijn over hun ervaring. Wij zijn dus niet minder, maar juist meer met Escape Rooms Nederland bezig.

Toekomst van Escape Rooms Nederland

Met Escape Rooms Nederland hebben we de afgelopen 3 jaar al veel mogen doen en bereiken. Toch gaan we daar nog echt niet mee stoppen. In 2017 gaan er weer veel dingen rondom escaperooms gebeuren. Wij hopen dat jullie daar net zo enthousiast over zijn als wij. We kunnen nog niet te veel zeggen van veel zaken, maar we willen jullie wel alvast wat influisteren wat er nog allemaal aan zit te komen.

Escape Rooms Nederland gaat nog 2 evenementen dit jaar organiseren. 1 voor eigenaren en 1 voor escapers. We zijn bezig met een applicatie voor iOS en Android die erg tof gaat worden. We gaan spreken op Up The Game in Breda, de grootste escaperoom conferentie van de wereld. We zullen natuurlijk gewoon marathons blijven organiseren. Ook gaat er de komende tijd nog veel veranderen voor de Keuringdienst van Kamers. Toverwoord is hierin veiligheid van escaperooms. Iets waarvan we willen dat dit fundamenteel in het bouwproces van escaperooms komt te zitten. Natuurlijk hebben we ook elke maand een Escaperoom van de maand, deze maand hebben we ook weer een geweldige escapelocatie. Deze zal later vandaag bekend gemaakt worden.

Ook de website gaat weer flink aangepast worden. Zo krijgen we een unieke filter om makkelijker de juiste escaperoom te vinden, krijgt iedereen een account om hun favoriete escapes op te slaan en te reviewen, zullen we het makkelijker maken voor eigenaren om hun pagina up-to-date te houden, krijgen statistieken een grotere rol door de hele website heen en wordt het menu veel gebruiksvriendelijker om makkelijker de juiste plaats, provincie en thema te vinden.

We gaan er dus niet mee stoppen! We gaan juist een nog prominentere rol innemen dan dat we al deden.

ERN is niet de enige 1 april grap van 2017

Wij zijn de enige vandaag. Er zijn genoeg andere 1 april grappen van 2017. De ene leuk verzonnen, de andere ligt er veel te dik bovenop. Oordeel zelf. Wij zijn de enige die er ook een serieuzer tintje aan hebben gegeven vinden we zelf. Welke 1 april grap vind jij leuk?

Hunkemöller heeft goed nieuws voor mannen die wel wat ‘ondersteuning’ kunnen gebruiken. Er komt een sport-bh voor mannen.

New York Pizza stopt voortaan een videoscherm in je pizzadoos.

Zwitsal ruikende babykamer dankzij geurverf?

Blond Amsterdam beidt eindelijk een uitkomst voor alle linkshandigen.

Bol.com verkoopt voor de gelegenheid grafkisten

De Rookworstvlaai van Hema

Chocomel komt ‘na vele verzoeken’ met de Chocomel-condoom.

 

Wij horen graag van jou op welke manier Escape Rooms Nederland jou in 2017 beter kan helpen. Zolang het maar met escaperooms te maken heeft natuurlijk. En sorry voor de hartverzakking gisteren!

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

3 Comments

 1. Avatar

  Met halfopen ogen (want net wakker) ingestoken gisteren! Gelukkig bedacht ik me later dat het bijna 1 april was en dat het waarschijnlijk een grapje moest zijn! Ik zie de humor er wel van in hoor, ondanks dat ik er dik ben ingetrapt!

  Beantwoorden

 2. Avatar

  Ik heb het bericht van gisteren niet gelezen maar wat ik graag nog wil zien is een duidelijke link op jullie website naar de review pagina van de keuringsdienst van kamers. Ik vind de pagina namelijk niet meer terug. Daarnaast mag de tekst in de artikelen van mij wel wat korter. Verder, ga zo door!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest