TERPECA 2021 escaperoomverkiezing, it’s a wrap

december 20, 2021 | Nieuws | Karin Goumans

De uitslag van de TERPECA awards zijn binnen. Velen stemmen zijn weer ingediend. Ook weer op escaperooms uit Nederland en België. Proficiat aan alle genomineerden, finalisten en winnaars van 2021. We mogen heel trots zijn! Ook al is de situatie in Nederland met alle escaperooms dicht geen fijne kerstgedachte, met een emotionele rollercoaster van dien. Toch zijn we blij dat ook internationaal escaperooms in Nederland nog steeds opvallen.

We hebben de afgelopen tijd kunnen nomineren en stemmen op onze meest favoriete escape rooms over heel de wereld. We schreven er in november al een artikel over, maar voor wie het gemist heeft hier nog een overzicht van de Nederlandse escape rooms die vorig jaar in de top 50 stonden.

1: The Dome van Mama Bazooka in Bunschoten
13: The End van Darkpark in Zoetermeer
30: The Amsterdam Catacombs van Logic Locks Amsterdam

TERPECA 2021

Dit jaar waren er 317 kamers over heel de wereld genomineerd met vier of meer nominaties. Dat klinkt weinig, maar alleen spelers met meer dan 200 kamers gespeeld kunnen escaperooms nomineren. Deze 317 escaperooms zijn als finalisten doorgegaan. Iedereen die 50 of meer kamers gespeeld heeft kan dan zijn of haar stem uitbrengen op een van deze 317 kamers. Er zijn 14 genomineerde kamers in België waarvan 8 finalisten. In Nederland zijn er 29 kamers genomineerd waarvan 18 finalisten. Dus Nederland is goed voor bijna 10% van alle escaperooms die genomineerd zijn. Dat op zich is al een mooi resultaat.

“TERPECA is een steeds bekender wordende escaperoomverkiezing, toch blijft “de beste escaperoom” relatief. Mijn tip is om niet alleen de escaperooms uit deze toplijsten te spelen. Je raakt te snel verwend, zelfs met mijn bijna 500 gespeelde escaperooms word ik niet alleen verrast door de “de beste van…”. Er zijn ontzettend veel bedrijven in Nederland die een geweldige en onvergetelijke ervaring gemaakt hebben, alleen nog niet de buitenlandse spelers gehad hebben die ze nomineren. Juist deze hebben de hulp extra hard nodig, zeker na de lockdown in Nederland. Zodat ook zij de mogelijkheid krijgen om volgend jaar in deze lijsten te kunnen staan, aldus Mike van Hoenselaar, mede-eigenaar van Escape Rooms Nederland.”

Afgelopen zaterdag 18 december konden we live meekijken met de uitreiking van de nieuwste top 50 escape rooms, top 25 escape room bedrijven en de top 10 online escape rooms. Kon je er niet bij zijn? Dan kun je hier alles terugkijken. Zeker de moeite waard!

Wij zaten op het puntje van onze stoel om te horen wie er dit jaar in de top van de wereld beland zijn. De nummer 1 van de wereld 2021 is dit jaar Tú Tambien Floratarás [You’ll float too], Mayto Kingdom (Mad Mansion) in Spanje. In de lijst zijn ontzettend veel kamers uit Spanje. 14 van de 50 komen uit Spanje. Ook een geweldige prestatie!

Top 50 escape rooms Nederland en België

Nederland telt nog steeds de meeste escaperooms per vierkante kilometer. Meer dan 1.000 escaperooms zijn er in Nederland te ervaren. We hebben voor jullie een overzicht gemaakt van welke kamers in Nederland en België in de top 50 beste escape rooms volgens TERPECA beland zijn. Nederland behoort tot de top van de wereld als het gaat om entertainment, dat is bij escaperooms op basis van deze resultaten niet anders gebleken. 10% van de hele lijst is uit Nederland. Een ware prestatie!

Nederland:
2. The Dome – Mama Bazooka Bunschoten
3. Molly’s Game – Down The Hatch Voorburg
15. Stay in the Dark – Dark Park Vlaardingen
29. Soup du Jour – Rock City Escape Amersfoort
30. The End – Dark Park Zoetermeer

België:
43. The Prince – Escaping Belgium
46. Het Geheim van Sint Rumoldus – De Gouden Kooi Mechelen

Een super mooie vertegenwoordiging van Nederland en België. We willen iedereen dan ook feliciteren met deze mooie prestatie. The Dome blijft in de top 3 staan wat een een unieke prestatie is. Dark Park staat met maar liefst 2 kamers in deze mooie lijst. Rock City Escape in Amersfoort zagen we vorig jaar nog niet in de top 50, maar dit jaar komen ze op plek 29 binnen. Super!! Ook Molly’s Game van Down The Hatch in Voorburg heeft het ontzettend goed gedaan. Op plek 3 dit jaar!! Gefeliciteerd allemaal!

TERPECA Top 25 escape room bedrijven

Nederland:
3. Dark Park
24. Kamer 237 – Volkel

Wauw!! Maar liefst 2 bedrijven die in de top 25 beste escape room bedrijven staan. Dit is een lijst voor ondernemers die meerdere escaperooms hebben op 1 of meerdere locaties. Gefeliciteerd Stefan Trimbach van Kamer 237 in Volkel en Gijs Geers van Dark Park. Prachtige, unieke kamers en puzzels, gastvrije service en een hoog belevingsgehalte. Altijd een feestje om bij deze twee mooie bedrijven een kamer te spelen.

Top 10 online escape rooms

Helaas zijn Nederland en België niet vertegenwoordigd in de top 10 online escape rooms. Maar dat wil niet zeggen dat we niet ontzettend goede hebben. TERPECA noemt het online escaperooms, maar wij noemen het live video escaperooms. Dus fysieke escaperooms die je op afstand kunt ervaren. Het mooie daarvan is dat ze niet in Nederland hoeven zitten. Je kunt vanuit de hele wereld deze belevingen ervaren. Daarom hier de top 5 van dit jaar.

1 – Pursuit of the Assassin Artist – Omescape (Sunnyvale, CA, USA)

2 – Escape from the Science Lab of Shifting Rules – SCRAP (Tokyo, Japan)

3 – The Keeper and the Fungus Among Us – Headlock Escape Rooms (Norwich, UK)

4 – Miss Jezebel Online – 60out Escape Rooms (Los Angeles, CA, USA)

5 – Virtual Exorcist – Emergency Exit (Ashton-under-Lyne, UK)

Bekijk het complete overzicht van online escaperooms op TERPECA.

Ga vooral weer spelen als het weer kan! Vooral in de tijd van de lockdown is het belangrijk om ondernemers te blijven steunen door middel van een cadeaubon te kopen, een escaperoom thuisgame te spelen of om een online escaperoom te doen op afstand met vrienden of je gezin. Zodra de deuren weer open mogen staan wij weer in de rij om te gaan spelen. Hopelijk jij ook, stay safe!

Karin Goumans
Karin Goumans
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Ik heb meer dan 50 escaperooms gespeeld en speelde mijn eerste in 2015. Kan er geen genoeg van krijgen. Ik hou vooral van samenwerkpuzzels. Uitdagingen pak ik met beide handen aan en ben een echte doorzetter. Ik ben erg creatief en hou van schilderen.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest