TERPECA nominaties 2022 gaan van start

september 27, 2022 | Nieuws | Karin Goumans

Het is weer zover! De Terpeca verkiezingen 2022 gaan begin oktober weer van start. Het Top Escape Rooms Project is een poging om de allerbeste escaperooms ter wereld te vinden door gebruik te maken van de ervaring van de meest ervaren escape room-enthousiastelingen ter wereld.

Het project startte in 2018 en reikte in het eerste jaar prijzen uit aan de top 25 escape rooms en top 10 bedrijven, gebaseerd op de meningen van de 70 bijdragers. In 2019 breidde het project zich uit tot meer dan 300 donateurs en reikte het prijzen uit aan de top 50 escape rooms en top 20 bedrijven.

In 2019 heeft The Dome van Mama Bazooka in Bunschoten de nummer 1 weten te behalen in de top 50 beste escape rooms ter wereld. Ook 3 andere bijzondere escape room locaties uit Nederland behaalden een mooie plek in deze Top 50.
19: The Amsterdam Catacombs van Logic Locks Amsterdam
23: The End van Darkpark Zoetermeer
32: Kamer 237 van kamer 237 Volkel

“TERPECA is een steeds bekender wordende escaperoomverkiezing, toch blijft “de beste escaperoom” relatief. Mijn tip is om niet alleen de escaperooms uit deze toplijsten te spelen. Je raakt te snel verwend, zelfs met mijn bijna 500 gespeelde escaperooms word ik niet alleen verrast door de “de beste van…”. Er zijn ontzettend veel bedrijven in Nederland die een geweldige en onvergetelijke ervaring gemaakt hebben, alleen nog niet de buitenlandse spelers gehad hebben die ze nomineren. Juist deze hebben de hulp extra hard nodig, zeker na de lockdown in Nederland. Zodat ook zij de mogelijkheid krijgen om volgend jaar in deze lijsten te kunnen staan, aldus Mike van Hoenselaar, mede-eigenaar van Escape Rooms Nederland.

Uitslagen 2020 Nederland

The Dome is 2 jaar geleden, in 2020, voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot nummer één van de wereld. The Dome won de prestigieuze Top Escape Rooms Project Enthusiasts’ Choice Award (TERPECA) en liet bij de verkiezing 130.594 internationale escaperooms achter zich. 

Nederland was met nog 3 andere mooie escape rooms vertegenwoordigd in deze top 50. Een super mooi resultaat!
1: The Dome- Mama Bazooka- Bunschoten
13: The End van Darkpark Zoetermeer
30: The Amsterdam Catacombs van Logic Locks Amsterdam

Uitslagen 2021 Nederland en België

Nederland:
2. The Dome – Mama Bazooka Bunschoten
3. Molly’s Game – Down The Hatch Voorburg
15. Stay in the Dark – Dark Park Vlaardingen
29. Soup du Jour – Rock City Escape Amersfoort
30. The End – Dark Park Zoetermeer

Ook België heeft het goed gedaan met maar liefst 2 escape rooms in de top 50.

België:
43. The Prince – Escaping Belgium
46. Het Geheim van Sint Rumoldus – De Gouden Kooi Mechelen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is terpeca-2021-top-rooms-mama-bazooka-molly-prince-soup.jpg

Een super mooie vertegenwoordiging van Nederland en België. We willen iedereen dan ook feliciteren met deze mooie prestatie. The Dome blijft in de top 3 staan wat een een unieke prestatie is. Dark Park staat met maar liefst 2 kamers in deze mooie lijst. Rock City Escape in Amersfoort zagen we vorig jaar nog niet in de top 50, maar dit jaar komen ze op plek 29 binnen. Super!! Ook Molly’s Game van Down The Hatch in Voorburg heeft het ontzettend goed gedaan. Op plek 3 dit jaar!! Gefeliciteerd allemaal!

Ook in de beste 25 escape room bedrijven is Nederland te vinden.

Nederland:
3. Dark Park
24. Kamer 237 – Volkel

Maar liefst 2 bedrijven die in de top 25 beste escape room bedrijven staan. Altijd een feestje om bij deze twee mooie bedrijven een kamer te spelen.

Wat kun je doen tussen nu en het begin de nominaties/stemmen?

Begin oktober gaan de nominaties van start, maar er zijn weer wat dingen veranderd die we graag delen:

 1. De nominaties gaan begin oktober open en stemmen zoals altijd begin november. Als je al een geregistreerd bent, ontvang je een e-mail. Ben je nog niet geregistreerd en zou je dat wel willen, meld je dan aan via https://voters.terpeca.com.
  Als je vorig jaar kiezer was, maar sindsdien de grens van 200 games hebt bereikt, kun je een aanvraag indienen voor een upgrade naar de status van nominator. Houd er ook rekening mee dat er, zoals eerder aangekondigd, de drempel voor het goedkeuren van nieuwe kiezers verhogen van 50 naar 100 escape rooms die na 1 oktober gespeeld zijn.
 2. De vereisten om als eigenaar in aanmerking te komen voor een kamer zijn niet veranderd. De vereisten om te worden genomineerd voor een kamer zijn identiek aan die van de afgelopen jaren.
  – De kamer moet tussen 1 november 2021 en 31 oktober 22 in totaal 30 dagen open en speelbaar zijn geweest. Dit betekent dat eventuele nieuwe kamers uiterlijk op 1 oktober 2022 open moeten zijn voor het publiek.
  – De kamer moet bespeelbaar zijn door een volledig Engelssprekend team. De beschikbaarheid in het Engels moet duidelijk worden vermeld op de website van de kamer.
 3. Dit jaar is de categorie Top Online Kamer vervallen. In het afgelopen jaar hebben ze gezien dat een groot percentage van de finalisten van vorig jaar de online escape room niet meer aanbieden. Ze hebben ook een enorme daling gezien qua nieuwe aanmeldingen in deze categorie aangezien escape room-bedrijven over de hele wereld hun focus hebben teruggebracht op voornamelijk persoonlijke fysieke ervaringen. Hoewel er zeker nog escape rooms van wereldklasse in deze categorie zijn die erkenning verdienen, is het volume te laag om door te gaan met deze categorie.
 4. Het nominatieproces heeft een aantal interessante veranderingen ondergaan! Ze maken met name de winnaars van vorig jaar automatische finalisten. Dit terwijl ze het maximale aantal nominaties voor alle nominators verlagen van 20 naar 15. Wat er gebeurt is dat vanaf 2022 elke kamer die in het vorige jaar een Top Room award won en nog steeds in aanmerking komt voor het huidige jaar, automatisch de finaliststatus krijgt en niet genomineerd kan worden. Tegelijkertijd wordt het aantal kamers dat elke nominator kan nomineren teruggebracht naar 15.
 5. Ze introduceren tags op horrorniveau en taaltags voor elke kamer. Op veler verzoek verzamelen ze in 2022 twee nieuwe stukjes metadata over elke kamer in het systeem. Tags op horror niveau zullen spelers helpen te beslissen hoe eng een kamer kan zijn, terwijl taaltags een poging zullen zijn om te bepalen in welke taal een bepaalde escape room gespeeld kan worden. Hoewel het nog steeds noodzakelijk is dat een van de talen waarin een kamer gespeeld kan worden Engels is, kunnen de niet-Engelse spelers hierdoor kamers op de lijst vinden die beschikbaar zijn in hun moedertaal. Geen van deze nieuwe stukjes metagegevens heeft invloed op de rangschikking; ze zijn alleen ter informatie.
 6. Ze lanceren een reeks video’s om te helpen bij het navigeren door de sollicitatie-, nominatie- en rangschikkingsprocessen. De eerste video, “How to apply”, is nu beschikbaar op https://www.youtube.com/watch?v=juX7x-2gOhU.
  De anderen zullen worden toegevoegd naarmate het TERPECA-seizoen van dit jaar vordert. Je kunt je abonneren op het TERPECA YouTube-kanaal om ervoor te zorgen dat je deze niet mist als ze worden uitgebracht.
 7. Ze hebben veel kleine wijzigingen aangebracht in het kiezersportaal om de gebruikersvriendelijkheid, rangschikking en meer te verbeteren. Hoewel de hierboven genoemde problemen de belangrijkste wijzigingen zijn, zijn ze ook voortdurend bezig met het verbeteren van het systeem. Ze hebben onlangs zelfs alle gegevens van de awards van 2018 geïmporteerd, wat in een heel ander systeem is gedaan. Dus als je in 2018 hebt deelgenomen, zou je je bijdragen van dat jaar nu in je geschiedenis moeten zien.
 8. Ze hebben nu 17 ambassadeurs in 17 verschillende landen (Australië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Canada, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Israël, Italië, Luxemburg, Nederland, Polen, Spanje, Zwitserland, de VS en het VK) en zijn altijd op zoek naar goede kandidaten voor andere landen met een groot aantal Engels speelbare escape rooms van wereldklasse. Als je in een gebied woont waar geen ambassadeur is, en je hebt een aanbeveling voor iemand die een goede keuze zou zijn, laat het hun dan weten via [email protected] Ambassadeurs moeten eerst enthousiast zijn en mogen niet gelinkt zijn aan een escape room-bedrijf, en moeten minimaal een jaar als bijdrager aan het project deelnemen voordat ze in aanmerking komen om ambassadeur te worden.
 9. Wat kun je doen tussen nu en het begin van de nominatie/stemmen? Genoeg!
  Als je een speler bent en minimaal 50 escape escape rooms gespeeld hebt (of minimaal 100 na 1 oktober) en je je nog niet hebt aangemeld kun je dat nu doen via https://voters.terpeca.com. Als je vorig jaar stemmer was en sindsdien 200 escape rooms hebt gespeeld, kun je nu een aanvraag indienen om nominator te worden
 10. Als je een eigenaar bent die een kamer heeft die volgens jou erkenning verdient dit jaar, wees er dan zeker van dat deze uiterlijk 1 oktober beschikbaar is voor het publiek zodat je aan de 30 dagen open regel kunt voldoet. En als je in een land of regio bent waar Engels niet de moedertaal is, zorg ervoor dat je je Engelse beschikbaarheid op je website vermeld. Daarnaast kun je natuurlijk de in aanmerking komende TERPECA-bijdragers in jouw omgeving aanmoedigen om jouw escape room te spelen voordat het tijd is voor nominaties.

Succes allemaal! Wij zijn weer heel benieuwd en zullen alle Nederlandse escape rooms blijven steunen!

Karin Goumans
Karin Goumans
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Ik heb meer dan 50 escaperooms gespeeld en speelde mijn eerste in 2015. Kan er geen genoeg van krijgen. Ik hou vooral van samenwerkpuzzels. Uitdagingen pak ik met beide handen aan en ben een echte doorzetter. Ik ben erg creatief en hou van schilderen.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Pin It on Pinterest