The Big Escape aflevering 2: Geheimen, spanning, bondjes en de afvaller

intro the big escape aflevering 2

september 14, 2017 | Nieuws | Mike van Hoenselaar

Een nieuwe aflevering van The Big Escape is uitgezonden. Vorige week is Braboneger afgevallen. Wie zou het deze week zijn? Met nog 11 BN’ers in de wedstrijd, net bekomen van een spannende eerste aflevering, moesten ze elkaar nu opeens zien te bevrijden vanuit een hoge verkeerstoren en een mysterieuze commandokamer. The Big Escape telt uiteindelijk 10 afleveringen die elke woensdag om 20:25 op NPO3 uitgezonden worden. Voor ons als Escape Rooms Nederland natuurlijk een must watch! Hoe vond jij het?

Bekijk de tweede aflevering van The Big Escape hier!

Aflevering 2 The Big Escape

De tweede aflevering van The Big Escape begint op een verlaten vliegveld waarbij beide teams worden opgesplitst. 2 personen van het team mogen bovenin de verkeerstoren plaatsnemen en de rest van de groep blijft op de grond. Bij de selectie van de groepen wordt er gekozen om net als vroeger 1 voor 1 iemand in je team te kiezen. Je ziet hierin al goed wie er favoriet is en wie er minder populair is. The game is on!

Er zijn walkie talkies voor de teams. Het team beneden hoort wel wat de personen in de toren zeggen, maar kunnen niet terug praten. Deze aflevering laat goed zien hoe belangrijk het is om goed te communiceren in een escaperoom. Het aantal puzzels in deze escape is minimaal. Er zijn codes en sleutels verborgen die op creatieve wijze verkregen kunnen worden. Er werd zelfs een slot geopend door te blijven proberen. Onze mening hierover later in het artikel.

Er is op creatieve wijze gebruik gemaakt van afstand. De puzzel met de vlaggen was een leuke toevoeging om het doorzettingsvermogen van de teams te testen. De ware aard van de BN’ers komt geleidelijk boven drijven. Smullen geblazen.

Ware aard BN’ers komt bovendrijven

Als de winnaar bekend is en een deel de eerste hint voor het sleutelwoord ontvangen heeft start de volgende uitdaging. Met zijn allen rond een tafel staan en in 10 minuten bepalen wie de tweede hint krijgt. Inmiddels wordt duidelijk hoe mensen in het spel zitten en worden er verschillende strategieën duidelijk. Een leuke manier om de karakters van de BN’ers beter naar voren te krijgen. Harry Piekema leren van een hele andere kant kennen. Uiteindelijk wordt er gekozen voor de meest logische oplossing.

Daarna is een bunker aan de beurt. Het is de bedoeling dat er 4 namen met een A gevonden worden. We zien niet veel gepuzzel, we zien vooral frustratie van de spelers en “bondjes” die ze met anderen hebben. Op dit punt wordt er ook vooral aandacht besteed aan de mysterie en de spanning die de BN’ers ervaren. Wij houden natuurlijk van geweldige puzzels. We zijn bang dat het vooral dynamiek en spanning wordt de rest van de afleveringen. Meer over ons beeld bij The Big Escape verderop in het artikel.

De teams vinden uiteindelijk de 4 namen en de deur gaat weer open. Ze zijn uit de escaperoom ontsnapt. Maar wat zou het sleutelwoord zijn? De 3 hints zijn ook deze week weer cryptisch. Ook deze week is gebleken dat de foto die een uur voordat de uitzending begint weer cruciale hints bevat. De BN’ers krijgen deze hints niet. Jij als kijker hebt dus een stapje voor om het sleutelwoord te raden in de applicatie.

Mooi om te zien dat inmiddels vrijwel iedereen wel iemand anders heeft waar ze een “bondje” mee hebben. Oftewel, als jij een hint krijgt die ik niet heb, dan deel je die met mij en andersom. Persoonlijk ben ik daar helemaal geen fan van. Het neemt steeds meer aandacht weg van slim zijn in de escaperoom, maar gewoon vriendjes hebben om daarmee de volgende ronde te halen. Niet ons ding.

 

The Big Escape Applicatie

Tijdens elke aflevering heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van The Big Escape applicatie waarbij je de kans krijgt om sneller dan de BN’ers het sleutelwoord te vinden. Een uur voordat de aflevering uitgezonden wordt, wordt er een 360 graden foto gedeeld waar je al hints kunt ontdekken over het sleutelwoord. Leuk om te gebruiken. Er is een ranking te zien waarmee jij dus de slimste escaper van The Big Escape kunt worden.

Tip: Stuur het alleen in als je het zeker weet, je kunt als de aflevering begonnen is niet het antwoord wijzigen. Als je jouw gebruikersnaam wijzigt kun je wel nogmaals inzenden.

Escape Rooms Nederland over aflevering 2 van The Big Escape

Deze tweede aflevering van The Big Escape wist ons meer te bekoren dan de eerste. Vooral omdat er minder met echte puzzels gedaan werd die afgezaagd zijn, zoals in de eerste aflevering. Er was meer focus op spanning, groepsdynamiek, communicatie en beleving. Lees wat wij belangrijke elementen in een escaperoom vinden. Ook deze week waren er geen echte wow puzzels te zien. Waar is de gave techniek met sensoren? Hopelijk gaan we die nog zien in de volgende afleveringen.

Meer focus op communicatie

Zoals gezegd heeft het productieteam meer focus op de communicatie in een escaperoom. Ook volgens onderzoek is communicatie in een escaperoom een van de belangrijkste factoren in een escaperoom. Zie ook punt 9 in ons artikel wat je moet doen als je in een escaperoom bent. We hebben trouwens ook tips voor wat je vooral niet moet doen in een escaperoom. We hebben de BN’ers nog niet betrapt op deze dingen.

Techniek in puzzels mag omhoog

Waar we ook deze week gefrustreerd over raken is dat de puzzels in de escapes van The Big Escape niet een goede weergave zijn van de ontzettend toffe puzzels die er in al die escaperooms in Nederland te vinden zijn. Twijfel je om te gaan spelen door het kijken naar The Big Escape? Niet doen, gewoon op Escape Rooms Nederland gaan zoeken naar kwalitatieve escaperooms. Er zijn er steeds meer!

Forceren van sloten op eigen risico!

We zien in de eerste escape iemand een slot forceren door elke mogelijkheid te proberen. Dat is het nadeel van sloten van slechte kwaliteit, of als je 2 getallen hebt van een 3 cijferige code. Je hoeft maar 9 getallen te proberen om het goede antwoord te vinden. Ik doe dit zelf ook. Ik vind dit bij het spelontwerp horen wat past bij de sfeer en de spanning. Een eigenaar van een escaperoom moet hier rekening mee houden. Ik kan het zelf niet waarderen als ze bij de locatie besluiten om dingen niet te activeren, maar zoals ook vaker is gebleken, doe het op eigen risico. Het zou zo maar kunnen dat je verderop in de escaperoom niet verder komt.

Gedrag in escaperoom gevaarlijk voor echte escaperooms

Iets anders wat moeilijk is om te zien, is dat een kist met geweld opengebroken wordt. Niet omdat het niet zou mogen, maar elke escaperoom is anders. Als je het bij de ene wel mag en bij de andere niet krijg je dat dingen vaker kapot gaan dan nodig. Zowel speler als eigenaar moeten dit beseffen. Een speler kan er niet altijd wat aan doen als er iets stuk gaat. Hetzelfde dat een speler moet beseffen dat er veel liefde is gestopt in een escaperoom en dat men het heel erg vindt als er iets sneuvelt. Ben daarom ook eerder voorzichtig dan wild met objecten in escaperooms.

Bondjes zijn niet leuk

We zien in deze tweede aflevering van The Big Escape dat er veel meer “bondjes” zijn. Dus afspraken met elkaar om hints aan elkaar te vertellen. Dit vind ik een slecht onderdeel van het spel. Er komt veel aandacht op te liggen, terwijl dat helemaal niet past bij escaperooms. Het heeft te veel weg van Wie is de Mol? voor mij. Ik hoop dat hoe minder spelers er overblijven hoe minder “bondjes” een ding gaan zijn.

Wat vind jij van de The Big Escape aflevering van deze week? Volgende week de derde aflevering. Wie hoop jij dat er uit gaat? Wat mag er anders voor jou?

Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Pin It on Pinterest