Tips voor het oplossen van escape room puzzels

Een escape room draait voor het grootste deel om het oplossen van raadsels en puzzels en het vinden van aanwijzingen voor bijvoorbeeld de cijfers van een cijferslot die je nodig hebt. Hier vind je hier een paar tips om te voorkomen dat je te lang aan dezelfde puzzel zit zonder hem op te lossen en voor het oplossen van escape room puzzels in het algemeen. Het is toch de bedoeling dat je binnen de tijd alle puzzels opgelost krijgt.

Tips voor lastige escape room puzzels

Je zult ongetwijfeld puzzels en raadsels tegenkomen waar je zo een-twee-drie niet uitkomt. Voor momenten dat je eigenlijk al te lang aan een puzzel zit, zijn er de volgende drie tips:

1. Denk niet teveel na

Als het je niet lukt om een puzzel op te lossen, kan het zijn dat je allerlei veel te ingewikkelde manieren gaat bedenken waardoor het toch zou kunnen lukken. Vaak is dit helemaal niet nodig: puzzels zijn vaak helemaal niet zo ingewikkeld als je zelf denkt, en daarom kun je het beter doorschuiven naar een ander teamlid, die het misschien wel gelijk ziet en het kan oplossen.

2. Gok niet, probeer meer info te vinden

Gokken is zelden nodig bij een puzzel, want meestal is er gewoon ergens een aanwijzing verstopt. Sta je op het punt om de oplossing te gaan raden, bedenk dan of je wel echt genoeg hebt om de puzzel op te lossen of dat er nog een aanwijzing ontbreekt. Het kan helpen om een tweede keer te zoeken: grotere kans dat je hetgene vindt wat je nodig hebt voor de oplossing.

Het wil nog wel eens zijn dat dingen echt heel onduidelijk zijn, of dat de reset van de kamer net niet lekker is gegaan. Meestal zal er dan via de intercom een boodschap komen met de hint zelf, of een aanwijzing om het alsnog te kunnen. Zo hebben wij ooit gehad dat een muntje dat op zijn plek moest zitten niet goed lag, waardoor het uitvoeren van de opdracht niet lekker ging.

3. Filter informatie die je vindt

Soms vind je iets met veel aanwijzingen tegelijkertijd: meerdere codes die je kunt gebruiken en je weet niet welke. In dat geval moet je op zoek gaan naar een andere aanwijzing die erop duidt dat je één van die codes nodig hebt. Dit gaat sneller dan om zelf te analyseren welke je moet gebruiken. In veel escape rooms wordt er een foto of schilderij gebruikt om aan te geven waar de code op past.

Algemene tips voor puzzels

1. Cijferpuzzels

Een veelvoorkomende puzzel is deze puzzel waarbij je letters moet vervangen door cijfers. Het kan zijn dat de cijfer combinatie van de puzzel versleuteld is. Oefen hier van tevoren mee, dit scheelt veel tijd en moeite als je eenmaal in de escape room bent. Dus dat morse code staat voor een letter, of dat de letter E staat voor het cijfer 5. Alles is mogelijk in een escape room.

2. Probeer de oplossing eerst gewoon

Het is niet handig om lang over een mogelijke oplossing te praten: je kunt veel beter de oplossing eerst proberen, want misschien klopt hij wel gewoon. Heb je een mogelijke oplossing in je hoofd? Probeer hem gewoon uit, dat kan geen kwaad.

3. Werk samen, maar niet altijd

Het is belangrijk om samen te werken en alles te delen in een escape room, maar in enkele gevallen is dit tijdrovend: het werkt niet als iedereen dezelfde oplossing probeert te gebruiken voor een cijferslot, want misschien klopt die oplossing wel helemaal niet. Soms is het nodig om de groep even te splitsen: de ene groep probeert het en als het niet lukt, wordt het doorgeschoven naar de andere groep. Dit gaat stukken sneller dan met zijn allen hetzelfde te proberen.

Naast deze tips is er nog een goede tip: probeer het hoofd koel te houden en logisch na te denken, daar help je jezelf en de rest van je team mee.

Pin It on Pinterest