Vaticaan stuurt boze brief naar escape room in Nijmegen

maart 30, 2016 | Nieuws | Mike van Hoenselaar 10 Comments

Met een formele brief en een haast Bijbelse bedreiging is de eigenaar van Project Escape, Mark Smolenaars wakker geschrokken laat hij Escape Rooms Nederland weten. Het Vaticaan is namelijk door een lokale Bisschop getipt over het thema van de Nijmeegse Escape Room en heeft een formele brief verstuurd aan de escaperoom in Nijmegen. Een van de kamers van Project Escape heeft namelijk als thema ‘Duivelskamer’.

Vaticaan oneens met Duivelskamer

De brief is afkomstig van het hoogste orgaan van het katholieke geloof. Deze zijn het niet eens met het thema van de puzzelkamer uit Nijmegen. In de brief staat dat meerdere gelovigen een Bisschop uit de regio Nijmegen hebben getipt over de kamer. Dit zou kunnen omdat er problemen zijn geweest met een beeld van Jezus. Een tijdje geleden zat Jezus los, dus konden mensen ‘m tijdens dat weekend makkelijk van het kruis afhalen. Daar waren best heftige reacties op. Er is toen besloten om Jezus helemaal van dat kruis af te halen. Het vermoeden is nu dat er in dat weekend dus een groepje katholieken aanstoot heeft ervaren en een Bisschop heeft getipt. Nadat de Bisschop zelf de kamer gespeeld zou hebben heeft deze het Vaticaan ingelicht.

Mark Smolenaars weet niet goed wat hem overkomt: “Dit verwacht je natuurlijk niet. We krijgen altijd juist positieve reacties, ook van gelovigen.” In Nijmegen blijven ze er vooralsnog nuchter onder: “De Paus is natuurlijk van harte welkom om de kamer te komen spelen. Als hij durft tenminste, want als je niet binnen het uur ontsnapt claimt de Duivel je ziel”, aldus Mark.

Deuteronomium 32:35

Het is menens voor het Vaticaan zo lijkt, in de brief wordt verwezen naar een passage uit de bijbel over wraak. In de brief staat een referentie naar Deuteronomium 32:35.

Voor de dag dat ik wraak ga nemen, het tijdstip waarop ik hun kwaad vergeld, wanneer aan hun voorspoed een einde komt. Want de dag van hun ongeluk is nabij, hun noodlot komt onafwendbaar op hen af.

We zagen even geleden al dat veel media berichtte over de escaperoom in Valkenswaard. Deze heeft een escaperoom met als thema Anne Frank. Nu is het dus raak bij Project Escape Nijmegen waarbij iemand iets op te merken heeft over een thema van een escaperoom. Wat vind jij van deze trend?

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

10 Comments

 1. Avatar

  Willem Arends

  Vol trots met zo’n brief staan lachen en dan de Paus uitdagen zodat hij zijn ziel kan verliezen. Het is misschien dat mijn katholieke roots hier boven komen maar de grap ontgaat mij hier volledig..

  Beantwoorden

  • Avatar

   Escape room eigenaar

   De kamer is een spel. Jammer dat sommige mensen altijd zo negatief doen. Ik zou me ook kapot lachen als ik zo’n brief zou krijgen.
   En als ze dan zo “gelovig” zijn kies dan een kamer met een ander thema.

   Beantwoorden

   • Avatar

    Het kan dan wel een spel zijn, maar er zijn toch ook zat andere thema’s waar een bedenker uit kan kiezen. What’s next; een Moslim-kamer?

    Beantwoorden

    • Avatar

     Over de Grens

     De eerste Escape Room met een religieus tintje was een ware hit. De Joden-kamer. Deze is naar verhorens zwaar terecht gebackfired bij de bedenker hiervan.

     Beantwoorden

 2. Avatar

  Je hoort tegenwoordig enkel de negatieve kanten van Escape Rooms op deze manier. Ontzettende aanstellers, dat denk ik dat ze zijn. Daarom moeten alle mensen met kritiek gewoon zélf zo’n kamer gaan spelen. En als ze eenmaal doorhebben dat het maar een spelletje is, dan valt het allemaal reuze mee! – Noud

  Beantwoorden

 3. Avatar

  willem molijn

  Niet zo moeilijk doen mensen, is maar een spelletje! Snap ergens wel dat ook christenen niet alles willen pikken maar toch, is voor de lol dit!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest