Waarom zijn er geen walkthroughs van live escape rooms?

juni 27, 2015 | Nieuws | Mike van Hoenselaar

Walkthroughs zijn eigenlijk al zo oud als gamen zelf: walkthroughs zijn er voor bijna elk ontwikkeld en op de markt uitgebracht spel, en dus ook voor escape-the-room games op het internet. Als deze walkthroughs er wel zijn voor online escape spellen, waarom dan niet van live escape rooms?

Redenen geen walkthrough voor live escape rooms

Het is namelijk niet erg uitdagend als je al voordat je een voet gezet hebt in een escape room, al weet welke puzzels, raadsel en codes je gaat ontcijferen. Een escape room draait voor een groot deel om het feit dat je eigenlijk niet weet wat je kunt verwachten, en die ‘magie’ is verdwenen als er walkthroughs op het internet zouden staan; alsof je naar een film kijkt die je al gezien hebt.

Daarnaast is het niet leuk voor je teamleden als jij al weet hoe je uit de kamer kunt ontsnappen en zij niet: er valt daardoor voor hen weinig te ontdekken. Een walkthrough zou zijn doel op dit punt voorbij schieten: je hoeft niet meer samen te werken omdat één persoon al de oplossing heeft en in zijn eentje de puzzels oplost.

Een ander groot verschil is dat een real-life escape room een entreeprijs heeft, en een online escape room game niet. Zou elke escape room een walkthrough hebben, komt niemand meer naar een escape room: je weet immers toch al wat je kunt verwachten en spannend is het ook niet meer door al die gegeven oplossingen.

Walkthroughs voor een real-life escape room zijn dus niet zo’n goed idee, want juist de spanning en het onbekende van een escape room zorgen voor die kick als je ontsnapt. Het is vaak ook niet nodig: kom je er echt niet meer uit, dan kun je altijd nog om een escape room hint vragen. Dat houdt de magie van een escape room in stand, maar kun je toch je weg vinden in de escape room.

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest