Wat is een escaperoom?

Een escaperoom is een (groeps)activiteit waarbij je samen met je partner in crime, of een grotere groep onderdeel bent van iets groters. Je heb een beperkte tijd om een mysterie op te lossen door je te wanen in een andere realiteit. Aan de hand van puzzels en raadsels dien je de oplossing te vinden. Je krijgt hiervoor meestal een uur de tijd. In januari 2020 is de 1000ste escaperoom in Nederland geopend.

Waarschijnlijk heb je gehoord van een escaperoom van een van je vrienden of collega’s. Wat is een escaperoom, hoe is het ontstaan en wat maakt het zo leuk? Wij leggen je graag uit waarom wij er zo enthousiast over zijn.

De definitie van een escaperoom?

Er is geen algemene definitie van het begrip escaperoom. In een escaperoom gaat de deur tijdelijk op slot en jij moet (samen met anderen) zo snel mogelijk uit de kamer(s) ontsnappen. Meestal is dit binnen 60 minuten. Uiteraard kun je eenmaal binnen gebruik maken van cryptische aanwijzingen, die je stapje voor stapje richting de uiteindelijke ‘sleutel’ of code helpen om de ‘deur’ te kunnen open.

Slaag je daar binnen de gestelde tijd in? Gefeliciteerd! Dat lukt zeker niet iedereen! Want jullie hebben de escaperoom weten op te lossen binnen de tijd. Gelukkig zijn er steeds meer escaperooms in Nederland, dus je kunt snel je volgende escaperoom gaan doen.

In een escaperoom word je met meerdere mensen in een kamer of omgeving gezet waar puzzels en raadsels aanwezig zijn die jij moet zien te ontdekken en oplossen om binnen een bepaalde tijd.

De eerste escape room in Nederland is eind mei 2013 open gegaan. Inmiddels vind je ze bijna in elke grote en middelgrote stad in Nederland. Waaronder Eindhoven, Rotterdam, Den Haag, Nijmegen, Breda, Amsterdam en in Den Bosch. Er komen er nog steeds wekelijks escaperooms bij. Dit geeft aan hoe populair deze real-life spellen zijn. Noord-Brabant heeft al bijna 100 escape room locaties! In Amsterdam zijn meer dan 35 escaperooms te spelen.

Denk je nu nog steeds, ja maar wat is een escaperoom dan precies. Er is nog meer dan genoeg over escape rooms te vertellen. Wil je zien waar er een escaperoom bij jou in de buurt zit?

De uitdaging van een escaperoom

Uit een escaperoom komen is veelal nog een hele uitdaging. Een escaperoom vraagt je om puzzels op te lossen en aanwijzingen op te volgen of verbanden te zien. Des te beter je daarin slaagt, des te meer progressie je boekt en des te dichter je bij de uiteindelijke ontsnapping komt. Je beleeft emoties als angst, stress, blijdschap, verslagenheid en euforie, binnen een erg kort tijdsbestek. Eenmaal binnen is het knop om en een hele andere wereld beleven. Je gaat door een emotionele achtbaan, waarbij het boven de kunst is om zo goed mogelijk samen te werken met de mensen om je heen. Dit kunnen vrienden zijn, maar ook collega’s of familie.

Groepssamenstelling

Het is aan te raden om de escaperoom in te gaan met mensen die elkaar aanvullen. Want samenwerken is in elke escaperoom een vereiste wil je er op tijd uitkomen. Wij hebben een beeld gemaakt bij de ideale groepssamenstelling in een escaperoom mocht je daar hulp bij kunnen gebruiken. Een escaperoom of escape game vormt op die manier een geweldige uitdaging, waarmee je op een bijzondere manier in een live game kunt starten.

Of je nou als vrijgezellenfeest een escaperoom wilt spelen, met je collega’s in de vorm van een teamuitje of met vrienden. Een escaperoom is een heel speciaal en bijzonder uitje waarbij velen na hun eerste ervaring zo snel mogelijk de volgende willen gaan spelen.

Geschiedenis van de escaperoom

Escaperooms worden steeds populairder: in een escape room word je dus samen met andere mensen in een kamer gezet en aan de hand van aanwijzingen en het oplossen van puzzels moet je uit de kamer ontsnappen. Dit concept dankt zijn oorsprong aan oude computerspelletjes.

Crimson Room van TAKAGISM Inc. gemaakt door Toshimitsu Takagi werd in 2004 uitgebracht en werd een hit: het spel met eenvoudige beelden waarin je moet ontsnappen uit een kamer met behulp van aanwijzingen en het oplossen van puzzels met voorwerpen uit de kamer, geldt nog steeds als een klassieker. Deze games bestonden al in de jaren 80, maar de uiteindelijke escape room is voor een groot deel gebaseerd op deze game, Crimson Room.

Flink wat jaren later kwam een Hongaar op het idee om deze games in het echt te realiseren. Hij was erg fan van escaperoom games en van andere games met veel logica en nadenkwerk, en daarom leek het hem een goed plan om real-life escape rooms te ‘bouwen’. De eerste escape rooms in 2011 waren in vochtige kelders vol rommel en vuil, om de ervaring van het compleet alleen en opgesloten te zijn te vergroten.

De escaperoom verspreidde zich daarna in rap tempo over de hele wereld: in de VS en ook in Nederland zijn er honderden escaperooms verdeeld over het hele land. Wel is het concept een beetje aangepast: escaperooms zijn vaak niet koud en vies, maar op steeds mooier wordende locaties waar veel aandacht besteed is aan decor en verhaallijnen. Van CSI tot mafia, van Tweede Wereldoorlog tot een bankoverval.

Het computerspel in de praktijk

De escape games kennen we op de computer al veel langer, je dient er met het karakter dat je speelt aanwijzingen te verzamelen en de ruimte uiteindelijk te verlaten. Je zit op dat moment natuurlijk nog niet zelf in het room escape spel, waardoor de escape rooms verspreid door Nederland een bijzondere extra dimensie aan de games toevoegen.

Het uitje dat verder gaat

Eenmaal de escaperoom gedaan is het bij veel uitbaters niet meteen klaar. Er zijn verschillende escaperooms die hun service ook steeds verder uitbreiden: bij veel nieuwe escaperooms zit catering, groepsfotografie of bijvoorbeeld kleine cadeautjes die worden achtergelaten in de kamer en die de gasten mee kunnen nemen. Escaperooms zijn allang niet meer de kamers zoals ze in het begin waren. Ze ontwikkelen zich tot steeds creatievere dagjes uit.

Ben je op zoek naar een leuke uitdaging met vrienden of wil je samen met je vriend of vriendin nagaan hoe vindingrijk jullie eigenlijk zijn? Zorg dat je goed bestand bent tegen wat stress en probeer helder na te denken, je hebt dan de grootste kans om de adventure room te ontspannen en een escape room op je lijstje van prestaties bij te schrijven.

Hopelijk weet je nu wat een escaperoom is. Zoek welke escape er bij jou in de buurt zit.

Pin It on Pinterest