Wat maakt een goede escape room?

Of je nou al verschillende escape rooms gespeeld hebt, of je eerste escape room nog moet spelen. Iedereen is toch op zoek naar iets anders bij die ultieme escape room beleving. Wij denken dat we 4 factoren gevonden hebben waar iedereen die een escape room in zekere zin op let. Voor de een zal de ene factor zwaarder meewegen dan de andere. We zijn erg benieuwd naar jouw mening over deze 4 escape room factoren die aangeven of een escape room goed is of niet.

Diepgang

Dit is de mate waarin je in het verhaal van de kamer gezogen wordt. Voel je jezelf onderdeel van een verhaal. Ben je in een laboratorium, ziet dat er dan ook zo uit? Krijg je laboratiumjassen aan bijvoorbeeld. Of heeft de operator (de persoon die de introductie doet) ook een witte jas aan. Wat is er allemaal gedaan om jou als escaper onderdeel te laten zijn van het verhaal achter de escape room. Dus het gaat over hoe je jezelf voelt wanneer je in de kamer bent. Dit is dus vooral de beleving van de escape room. Meerdere kamers in 1 escape room (ja, dat komt voor!) is bijvoorbeeld iets dat voor veel meer diepgang kan zorgen en je nog veel dieper het verhaal in kan trekken. Maar ook acteurs binnen de escape room kunnen er ook echt voor zorgen dat de beleving van de escape room naar boven schiet. Er zijn niet zo heel veel escape rooms in Nederland die dit heel uitgebreid gedaan hebben. Voornaamste reden is omdat dit ook het meeste werk is en dus ook het meeste geld kost. Helaas zijn er in Nederland ook escape rooms gemaakt die voor de winst gebouwd zijn en niet met als doel om jou de meest optimale beleving te bezorgen.

Kwaliteit van de kamer

De kwaliteit van de escape room is op verschillende manieren te interpreteren. Het materiaal dat gebruikt is, de verschillende attributen, hoe echt ziet alles er uit? Sommige kamers in Nederland (ook in het buitenland trouwens) zijn maar wat in elkaar gegooid. Je ziet eigenlijk alleen de puzzels . Er is bijvoorbeeld een escape room in Eindhoven waar van allerlei dingen maar bij elkaar zijn gezet, maar ze geen relatie hebben met elkaar.

Om de diepgang te kunnen stimuleren moet er ook een zekere mate van kwaliteit zijn. Je merkt vaak aan de bouwers van de kamers hoeveel aandacht er besteed is aan de kamer qua preciezie. Of alles mooi weggewerkt is, of er geen kabels meer te zien zijn. Kwaliteit ziet hem vaak in de details. Toch kan het ook goed zijn dat die kwaliteit er eerst wel was, alleen door het grove geweld van de escapers is de kamer al snel . De tijdsdruk zorgt er vaak voor dat er niet zo zuinig omgegaan wordt met de attributen en de puzzelstukken in de kamer.

Je gaat ook steeds meer naar kwaliteit verlangen als je meer escape rooms gedaan hebt. Maar belangrijker, je gaat het ook herkennen wat goede kwaliteit is en wat minder goede kwaliteit is. Meestal is de prijs van de escape room een prima graadmeter voor de kwaliteit van de kamer.

Het ontwerp van de puzzels

Een escape room zou geen escape room zijn als er geen puzzels in de kamer aanwezig zouden zijn. De puzzels zijn vaak wat men onthoudt, wat je meeneemt naar huis. Hier heb je immers goed over na moeten denken om ze op te lossen.

Mijn wensen voor een puzzel zijn waarschijnlijk velen malen hoger dat die van jou, omdat ik al veel escape rooms gedaan heb, maar ook omdat ik een echte puzzelaar ben. Mijn verwachtingen van een puzzel in een escape room zijn dan ook veel hoger. Helaas is het voor een escape room bouwer moeilijk in te schatten of een kamer een hoge of lage moeilijkheidsgraad heeft. Dat is voor iedereen weer anders.

Ik denk dat je twee groepen mensen hebt. Denkers en . 20% van de spelers behoren bij de denkers en de overige 80% zijn . Dit zijn mensen die het voor de ervaring doen en helemaal niet per se op zoek zijn om uitgedaagd te worden.

Klantenservice

De service er omheen mogen we niet vergeten. Hoe makkelijk ging het boeken, of wordt er gevraagd voor een review? Is de factuur netjes in een mail verzonden? Wat als je nog even naar het toilet moet voordat je de kamer in gaat? Allemaal dingen die bijdragen aan de ervaring van dat uur in de escape room.  Zijn er bijvoorbeeld kluisjes voor je waardevolle spullen? Aan de kwaliteit van de kluisjes wil het nog wel eens schorten namelijk. Bijvoorbeeld bij een escape room in Utrecht waar we zijn geweest.

Ik vind het zelf bijvoorbeeld erg fijn dat je ergens ontvangen wordt en je rustig de tijd kunt nemen voordat je de escape room binnen gaat. Dat je de sfeer in kunt ademen en je mentaal voor kunt bereiden. Maar ik ga er dan ook 100% voor om op tijd die kamer uit te komen. Koste wat het kost. Ik ben dan ook een echte denker.

Mijn favoriete factor

Mijn persoonlijke favoriet als je hebt over deze 4 factoren is zeker diepgang en logica. Ik ben een echte puzzelaar. Dus van mij mogen er zoveel puzzels in zitten als maar kan. Alleen ik zoek direct een vorm van logica. Decor en dus kwaliteit vind ik minder belangrijk. Waar ik me dus aan stoor zijn puzzels die geen relatie hebben met het verhaal van de kamer. Ik ben bijvoorbeeld in een escape room geweest waar we in een soort van huiskamer waren met een grote kluis. Ik vind het dan vreemd om een houten appelboom te vinden in deze kamer. Of een waterton. De puzzels met deze objecten waren erg goed, alleen ze waren niet goed in de kamer verwerkt wat aansloot op het verhaal. Een puzzel moeilijk maken is niet moeilijk, het is de kunst om hem logisch te krijgen zodat het ook iets toevoegt aan het verhaal in de escaperoom.

Wat vind jij belangrijk bij een goede escape room? Missen we nog dingen?

Pin It on Pinterest