Wat moet je doen als je eenmaal in een escape room bent?

Het is zover: over een tijdje ga je met vrienden/familieleden/collega’s voor het eerst een escape room in. Dat kan erg spannend zijn, vooral als je van tevoren niet weet wat je eigenlijk precies moet doen en je bang bent dat je daardoor het niet redt binnen de tijd. Lees meer over wat een escape room is. Als je voordat je naar binnen gaat wél weet wat je moet doen, scheelt dit stress en verlies van tijd. Deze negen tips kunnen je daarbij helpen.

1. Volg de regels

Elke escape room is anders en heeft dus ook zijn eigen regels. In sommige kamers mag je bijvoorbeeld wel het meubilair verplaatsen, maar dat is niet altijd zo. Volg de regels, want zo weet je waar je wel en niet moet zoeken en dat bespaart kostbare tijd.

2. Zoek zorgvuldig

Het eerste wat je doet in een escape room is zoeken. Dit wordt een stuk makkelijker als je iemand in je team hebt die dit goed kan. Een gamers-tip: als je een deur opent naar een nieuwe ruimte, kijk altijd even achterom.

3. Ga goed na wat er moet gebeuren

Kijk welke sloten er open moeten, en welke ‘sleutel’ elke slot nodig heeft: een sleutel, een cijfercombinatie of een letter.

4. Zoek patronen

Een sleutel of oplossing zal echt niet zomaar uit de lucht vallen. Daarom moet je zoeken naar patronen: heb je een slot met een viercijferige code? Kijk dan of je ergens een groep van vier cijfers, woorden, symbolen of afbeeldingen kunt vinden en of dat de oplossing kan zijn voor het slot. Dit geldt ook voor raadsels: moet je een vijfletterwoord hebben? Ga dan na of je ergens een combinatie ziet van iets van vijf.

5. Werk tegelijkertijd aan iets anders

Je kunt met zijn allen je minutenlang over een enkel raadsel buigen, maar het gaat veel sneller als je allemaal tegelijk iets anders probeert op te lossen. Hierdoor zie je wel niet alle puzzels en je vertrouwt iets toe aan één persoon, maar je hebt dat uurtje hard nodig dus dit is handiger.

6. Let op al gebruikte oplossingen

Meestal hoef je een oplossing niet nog eens te gebruiken, en als de escape room goed doordacht is, zal het duidelijk zijn als je een oplossing twee keer nodig hebt. Leg alle gebruikte oplossingen weg zodat je groepsgenoten niet proberen om een sleutel opnieuw te gebruiken voor een ander slot.

7. Wijs een plek aan voor ongebruikte aanwijzingen en raadsels

Een tip van een escape room in Toronto, LockQuest, is om alle ongebruikte aanwijzingen en onopgeloste raadsels ergens neer te leggen waar het voor iedereen zichtbaar is. Let wel op waar dat precies is, vooral als je meerdere kamers hebt, want dat kan zorgen voor onduidelijkheid en dat is jammer.

8. Bespreek de oplossingen later

Het is heel verleidelijk om elke keer te vragen hoe iemand iets opgelost heeft, maar vanwege tijdsdruk is dit niet handig en het is overbodig als het spel nog bezig is. Vraag dit pas na afloop van het spel.

9. Deel alles en communiceer veel

Dit geldt niet voor alles zoals bij tip acht, maar het is belangrijk om veel te delen en te communiceren met elkaar. Als je een aanwijzing gevonden hebt, vertel dit aan de rest. Het is ook belangrijk om elkaar erop te wijzen als de communicatie niet goed verloopt als bijvoorbeeld iemand mensen aan het commanderen is. Vertel ook meerdere keren wat je gevonden hebt, vooral als het team verdeeld is over de ruimte. Geef het ook aan als jij iets ziet wat de rest niet kan zien. Deel altijd gevonden codes, aanwijzingen en nummers in een escape room.

Deze tips kunnen je al een eindje op weg brengen. Laat dit de rest van je team ook lezen, zodat zij dit ook onthouden en jullie een goed geoliede machine worden. Veel plezier in de escape room! Vergeet niet jouw ervaring van de escape room met ons te delen.

Pin It on Pinterest