Welke verschillende soorten escape rooms zijn er?

Escape rooms worden steeds populairder sinds de eerste real-life escape room die geopend werd in 2011. Geen enkele escape room is hetzelfde, omdat elke kamer zijn eigen verhaal heeft en opdrachten en hints die daarbij aansluiten. Er zijn wel terugkomende thema’s en locaties. Enkele voorbeelden van deze speciale locaties en thema’s voor escape rooms.

Escape rooms op een speciale locatie

De locaties van de kamers zijn vaak op een mysterieuze plek. Een van die plekken is de kelder. Kelders komen veel voor als plek van een escaperoom omdat ze vaak donker, kil en benauwd zijn, en dat zorgt voor het gevoel dat je echt opgesloten bent. Soms wordt een kelder nog enger gemaakt door nepbloed aan de muren. Niet aan te raden als je snel claustrofobisch wordt, want soms moet je kruipen door smalle ruimtes en dat kan beangstigend zijn. Naast kelders heb je ook kamers die lijken op een kamer in een ‘gewoon’ huis: ingericht met meubels en zelfs rommel op het bureau, waarin je aanwijzingen kunt vinden. Wil je jezelf echt uitdagen? Kies dan voor een escape room met een doolhof. Sommige doolhoven zijn zo moeilijk dat nog geen 10% van de mensen de uitgang vindt.

Escape rooms met bepaald thema

Behalve spannende locaties zijn er ook verschillende thema’s. Het meest voor de hand liggende is horror. Je wordt dan bijvoorbeeld opgesloten met een zombie, of je moet iemand zien te bevrijden terwijl je door bloederige ruimtes loopt. Wat ook veel voorkomt zijn kamers die een verhaal hebben die te maken heeft met misdaad. Je bent dan bijvoorbeeld een spion die is opgesloten in het hoofdkwartier van een criminele organisatie en je moet dan zien te ontsnappen of kostbare dingen verbergen voor een maffiabaas en daarna vluchten uit de kamer. Verder is het thema wetenschap ook bekend: een gestoorde wetenschapper wilt bijvoorbeeld de wereld vernietigen en die moet jij dan stoppen.

Naast deze locaties en thema’s zijn er natuurlijk nog meer opties: iedere kamer heeft immers zijn eigen verhaal. Kijk online naar welk verhaal jou en je team aanspreekt, want alleen al in Nederland heb je veel keuze.

Pin It on Pinterest