Stop de Russische hackers: eerste WhatsApp escape room

februari 20, 2017 | Nieuws | Mike van Hoenselaar

De afgelopen maanden stond het nieuws er vol mee: Russische hackers kunnen onze verkiezingsuitslag manipuleren als de stemmen per computer geteld worden. In januari werd al bekend dat Poetin de verkiezingen in de VS probeerde te beïnvloeden. Dat hacken kon weleens heel dichtbij komen…

WhatsApp escape room

Project Escape in Nijmegen gelooft heilig in de Russische hackers die de uitslag kunnen beïnvloeden. Om mensen daar bewust van te maken heeft oprichter Mark Smolenaars samen met Stefan van Hulten een unieke escape room bedacht: ‘Stop Russische hackers!’; een escape room die alléén via WhatsApp gespeeld kan worden.

In het spel werkt een Nederlandse politicus samen met een Russische hacker om de verkiezingsuitslag te manipuleren. De identiteit van deze politicus moet je samen met je vrienden zien te achterhalen. Wij van Escape Rooms Nederland waren wel heel erg benieuwd naar dit concept, en spraken Mark & Stefan: “Deze ervaring speel je niet zoals bij een normale ‘escape room’ in een fysieke ruimte met puzzels. De hele game speelt zich online af, via Whatsapp. Zo kan je samen met je vrienden spelen zonder daadwerkelijk op één plek te hoeven zijn”. Op de kandidatenlijsten staan naast verzonnen namen ook de daadwerkelijke politici. Dit maakt deze unieke escape-ervaring erg realistisch. “We willen mensen naast vermaken, ook aan het denken zetten over de invloed van Rusland binnen onze politiek” aldus Mark.

Zelf zijn we erg enthousiast over dit concept; uit eigen ervaring blijkt dat het soms lastig is om een datum te prikken waarop iedereen beschikbaar is, en dan is zo’n online escape room wel een erg toffe oplossing!

Je contactpersoon: Black Hawk

Als je met je vaste escape room vrienden een WhatsApp-groep hebt, kun je een zekere ‘Black Hawk’ toevoegen aan jullie groep. Het telefoonnummer kun je krijgen op de Facebookpagina van Project Escape. Eenmaal toegevoegd aan jullie groep krijgen jullie 60 minuten om de hacker op te sporen en zo achter de identiteit van de politicus te komen.

Escape Rooms Nederland mag van de bedenkers een tipje van de sluier lichten: “je spreekt mensen waarvan je het totaal niet had verwacht, en het bestaat niet alléén maar uit puzzelen,” aldus Stefan.

Avatar
Mike van Hoenselaar
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Pin It on Pinterest